Den inställda studieresan till Grekland för personalen på kliniken för kirurgi och urologi på Mälarsjukhuset i Eskilstuna är onekligen uppseendeväckande. Resan var betald och bara en bråkdel går att få tillbaka.
Det hela är mycket märkligt. Under lång tid har resan planerats både i Eskilstuna och hos värdarna i Grekland. 63 personer skulle följa med på resan. Den var godkänd av divisionsledningen, bokad och betald när landstingsdirektör Jan Grönlund satte stopp för resan. Han hävdar att den typ av utvecklingsaktivitet som resan skulle innebära inte är motiverad att göra utomlands och att resan kan skada förtroendet hos allmänheten.
Om det skadar förtroendet för läkare och annan personal på kliniken i Eskilstuna må vara en tolkningsfråga. Snarare har landstingsdirektör Grönlunds agerande skadat förtroendet. Nu är den största delen av pengarna som betalts in – 525 000 kronor – förlorade till absolut ingen nytta. Att kasta de pengarna i Mälaren eller i Medelhavet är naturligtvis ett sämre beslut än att låta personalen åka iväg på en planerad utbildning till ett annat land.
Pengarna som skulle bekosta studieresan kom från en utbildningsfond och belastade med andra ord inte landstingsbudgeten eller den pågående verksamheten. Att en del av personalen försvinner på en studieresa innebär förvisso vissa uppskjutna insatser för patienterna, men dessa var planerade och skulle inte ha ställt till det nämnvärt för patienterna.
Med all rätt kräver nu Läkarföreningen i Sörmland svar från landstingsdirektör Grönlund. Föreningen vill se dokumentation som styrker landstingsdirektörens rätt att stoppa en resa som finansierats via en utbildningsfond. Föreningen vill också veta hur pengarna som nu försvunnit från fonden ska ersättas.
Landstingsdirektörens svar hittills är inte tillfredsställande. Han tycks osäker på om han hade rätt att stoppa resan och detta nu ska utredas av extern part. Och när det gäller att kompensera utbildningsfonden för de förlorade pengarna hänvisar Jan Grönlund till att det blir en fråga för klinikens chefer.
Jo, jo – kommer cheferna fram till att fonden ska ersättas från verksamheten så försvinner drygt en halv miljon kronor från den dagliga "driften" på kliniken. Och hur mycket en extern utredning kostar som visar om landstingsdirektören har gjort rätt eller inte, återstår att se. Den kostnaden får naturligtvis skattebetalarna ta.
Summa summarum måste slutsatsen bli att det hade varit så mycket enklare och så mycket bättre – inte minst för personalen – om resan och utbildningen genomförts. Trots att resan kanske skulle ha fått kritik från vissa, så är den kritiken ingenting i jämförelse med den som nu kan riktas mot landstingsledningen. Att spendera mer än en halv miljon kronor till absolut ingen nytta skadar trovärdigheten mycket.