När ett av oppositionspartierna har ordet miljö i partinamnet är det svårt att vinna miljödebatten. Det handlar emellertid inte om att vara för eller emot miljöpolitik, som Miljöpartiet vill få det till, utan om att lansera bra lösningar. Centerpartiet har styrt in statens miljöåtgärder på rätt kurs, men mer måste göras.
Folkpartiledaren Jan Björklund brukar säga att höja skolresultaten är som att vända en atlantångare – det tar tid. I så fall styrs alliansens tyngsta atlantångare av Centerpartiet. Samhället ska ställas om.
För att nå dit måste hela besättningen dra åt samma håll. Motsträviga moderater och ointresserade kristdemokrater bidrar knappast. Folkpartiet har en bra miljöpolitik på pappret, tack vare partiets bortglömda naturskyddsfalang, men väljer att prioritera andra områden.
Alliansens största misslyckande inom miljöområdet är att kärnkraftsöverenskommelsen blev en halvmesyr. Centerns ja till att ersätta gamla reaktorer sågs som ett svek av många i partiet, men alla regelkrav gör det praktiskt svårt att bygga nya. Den förra S-ledaren Mona Sahlin var skeptisk till kärnkraft, men den nuvarande, Stefan Löfven, sträcker ut handen över blockgränsen. Alliansens kärnkraftsvänner borde tacka ja till inviten.
Att bara 2 av 16 miljömål ser ut att uppnås innan 2020 beror framför allt på att målen är ambitiösa och att arbetet tar tid, inte på ointresse. På många områden går utvecklingen åt rätt håll även om målen inte nås. Bland annat minskar utsläppen av tungmetaller och försurningen av sjöar och hav har bromsats, liksom övergödningen av Östersjön.
I larmrapporternas tidevarv lobbar många miljöorganisationer för förenklade lösningar. Exempelvis är ekologiskt jordbruk ett bra sätt att öka den biologiska mångfalden, men det finns även andra vägar att gå. Utsläppen kan till och med bli större om det vill sig illa, naturligt är inte alltid det mest miljövänliga. Det är bra att alliansen har låtit miljövetarna och inte miljörörelsen utforma miljömålen.
Den svenska industrin är bland världens mest miljövänliga. Om miljökraven höjs för mycket minskar svenska företags konkurrenskraft och vi kommer i stället att behöva köpa varorna från andra länder, med ännu sämre regleringar. Likaså minskar exporten och även Sveriges handelspartners måste importera fler miljöförstörande varor. Att låta bli att höja de nationella miljökraven för snabbt kan alltså vara bra för miljön globalt.
Den som ger sig ut på en långseglats på okänt vatten gör bäst i att först införskaffa ett bra sjökort. Medieklimatet gynnar domedagsprofeter framför komplexa resonemang. Alliansen har tuffat på i bakgrunden. I dag är kursen utritad och atlantångaren har nästan vänt. Nu är det dags att öka farten.