I juni drunknade 21 personer i Sverige. Så många drunkningsolyckor har inte inträffat under den första sommarmånaden sedan 1990-talet.
I ett femtontal fall handlar det om olyckor med fritidsbåtar och som vanligt är män kraftigt överrepresenterade. Av 129 personer som drunknade förra året var 85 procent män. "De utgör en riskgrupp, eftersom de ofta underskattar riskerna och överskattar sin egen simförmåga", som Svenska Livräddningssällskapet, SLS, uttrycker saken.
Dödsfallen utgör dock bara toppen på badberget. Enligt SLS går det ungefär tio allvarliga tillbud och hundra mindre allvarliga på varje dödsfall, som i många fall skulle kunna undvikas.
När vuxna avlider som en följd av båtolyckor är boven i dramat ofta alkohol och frånvaro av flytväst. I drygt hälften av fallen har den förolyckade varit berusad och endast en av tio har burit någon form av flytplagg. Enligt SLS skulle 17 liv per år kunna räddas om flytväst på sjön blev lika vanligt som bilbälte i bil.
Det betyder inte att man bör lagstifta om vad vuxna människor ska ha på sig när de vrider om startnyckeln och tuffar ut på öppet hav. I stället bör vi försöka öka medvetenheten om vilka faror som lurar på sjön och inte minst betona att de kan drabba vem som helst. Även den sjövane, som har kört båt sedan barnsben, kan slå i någonting, drabbas av yrsel, falla över bord och i värsta fall tappa medvetandet. Dessutom hjälper en flytväst till att hålla värmen, vilket minskar risken för kraftig nedkylning, vilket är nog så viktigt om det dröjer länge innan någon kommer till undsättning.
Med alkoholintag är det en annan sak. Sedan den 1 juli 2010 är det olagligt att köra en båt som kan framföras i över 15 knop, alternativt är över 10 meter lång, om man har en alkoholhalt i blodet som överstiger 0,2 promille, det vill säga samma promillehalt som vid bilkörning.
Även om lagen har kritiserats, och man kan diskutera om gränserna ska gå vid just 10 meter och 15 knop, var det bra att den sjösattes. Alkohol gör att reaktionsförmågan försämras och att fastställa en specifik gräns, och inte som tidigare nöja sig med att fastslå att båtföraren ska kunna framföra farkosten på ett betryggande sätt, minskar risken för godtycklighet vid en kontroll. Dessutom gör en så pass låg gräns som 0,2 promille att människor sannolikt drar sig för att chansa på att de är kördugliga, vilket den flytande gränsen mer eller mindre uppmuntrade till.
Framför allt är dock den nya Sjölagen, som nyligen firade fyraårsjubileum, en tydlig markering: Alkohol och sjötrafik hör inte ihop.