Att utveckla ett system med statligt medfinansierade kommunanställningar beskrivs av utredarna som något av en win win-situation.
Det skulle ge bidragstagare möjligheten att ”lära sig jobbet på jobbet” i kombination med utbildning och därmed få in en fot på arbetsmarknaden. För kommunen skulle det vara en långsiktig investering för att möta behovet av personal, menar tjänstemännen bakom rapporten.
Det är socialförvaltningen, Viadidakt och samhällsbyggnadsförvaltningen som gemensamt på kommunfullmäktiges uppdrag har utrett möjligheterna att utveckla formerna för ett tydligt arbetsmarknadsperspektiv i arbetet med socialbidrag. De höga bidragskostnaderna måste ner. Fler kommuninvånare måste få ett jobb eller utbilda sig.
Till sitt förslag om stödjobb lyfter utredarna fram en framgångsrik jämförelsekommun: Borås. Där har ett system med subventionerade anställningar i kombination med utbildningstrappor halverat kostnaden för försörjningsstöd. Majoriteten inom målgruppen har efter ett–två års anställning gått vidare till arbete eller studier.
Utredarna föreslår fler åtgärder. När en person med minst 25 procents arbetsförmåga ansöker om försörjningsstöd bör arbetsmarknadsperspektivet in direkt. Redan inom en vecka ska personen få träffa en arbetsmarknadscoach som bedömer vilka kompetenshöjande insatser som behöver sättas in. I rapporten föreslås också att kommunens ansvar för arbetsmarknadsfrågor och försörjningsstöd förstärks med ett nytt forum under näringslivschefens ledning.
Rapporten ska nu tas med i arbetet med kommunens budgetplan för 2019–2021. Kostnaden för de tre förslagen, inklusive 20 stödjobb första året, beräknas till 6,5 miljoner kronor.