Samma dag kunde Julitaborna läsa i Katrineholms-Kuriren att Lyan ska byggas om till förskola eftersom barnantalet glädjande nog blivit så stort att man inte ryms i befintliga lokaler.
Just nu har man löst det genom att använda lokal i den intilliggande skolan. Att lösa förskolas lokalbehov genom att ta över föreningslivets och skolans enda samlingssal verkar rätt typiskt för de beslutande som i huvudsak är tillfinnandes i kommunens stationssamhälle.
Eftersom det inte finns någon lokal med motsvarande kapacitet och faciliteter, scen, kök och flexibel möblering, närmre än i sagda stationssamhälle 25 kilometer söderut får väl bland annat hembygdsföreningen söka sig till Näshultagården i grannkommunen när man genomför sina 4 till 5 årliga välbesökta inomhusaktiviteter vilka som regel behöver just den kapacitet och de faciliteter som Lyan erbjuder.
Det är också viktigt att komma ihåg att när Lyan kom till var det delvis som ersättning för den då uttjänta NTO-lokalen.
Lokalen som för närvarande är rikt dekorerad med konst och konsthantverk som tillhör hembygdsföreningen, kommer att kräva omfattande ombyggnad innan den kan fungera som förskola.
Takhöjden är cirka fem meter, alla fönstren sitter minst tre meter över golvet, handikappanpassningen är tämligen obefintlig och endast en liten toalett finns i direkt anslutning till Lyan.
Den självklara lösningen på förskolans trångboddhet är att man bygger nytt i direkt anslutning till de befintliga lokalerna. Tills vidare kan det ske i form av en paviljong.
Lämplig tomtmark finns disponibel.
Låt inte ett välkommet barnafödande bli ett problem utan en möjlighet.
Leif Thegle