På måndagen var det dags att avrunda och avsluta "16 days of activism" – 16 dagar av aktivism, vars tema i år var att uppmärksamma och kämpa mot våld mot kvinnor. Det har varit flera evenemang under perioden, som fotoutställningen på kulturhuset Ängeln.
De 16 dagarna avslutades på Perrongen på måndagskvällen, med en dubbelkonsert. På scen stod dels "Ladies got the blues", dels "Sallyswag", som både lånade musiker av varandra och även körde några låtar tillsammans, efter att banden framträtt var för sig. Musiken är blues, jazz och världsmusik, med många influenser från olika håll.
– Det är en historisk spelning, sa Erika Risinger, som spelar fiol och sjunger och startade Sallyswag, före konserten, om dubbelföreställningen.
Sallyswags musik beskriver hon så här:
– Det är lite partymusik. Vi hittar musiken i roots, i världsmusiken, från Balkan och andra länder. Kuba är influens, jazzen en annan.
Tove Brandt är basist och arrangör av musiken i Ladies got the blues, ett band som bildades på jazzklubben Fasching i Stockholm för fyra år sedan. Precis som i andra musikgenrer är det kanske de manliga musikerna, med en del undantag, som gjort sig mest kända.
– Vårt band bygger på kvinnor, som spelar och tolkar kvinnor ur blueshistorien. Ofta var det så att de kända bluesgubbarna hade en mamma som spelade, som de fick musiken från, sedan blev de själva kändisarna.
Tidigare år har Ladies got the blues haft olika teman. Först spelade man sig igenom blueshistorien kronologiskt, med utgångspunkt i Julitamusikern Marie Selanders bok "Inte riktigt lika viktigt", men nu går bandet mer mot den modernare bluesen.
– I början spelade vi mycket Memphis Minnie, Big Mama Thornton. I år är det mer modernt, som Aretha Franklin och Chaka Khan.
Själv gillar Tove Brandt de gamla "deltatanterna".
– Bonnie Raitt till exempel, det är en vi har tolkat mycket. Men också Louise Hoffsten, som vi har på repertoaren och som vi spelat med, som gästartist.
Arrangörer för kvällens konsert var ungkulturhuset Perrongen, samt Scenkonst Sörmland.