I går fick barnen på förskolan Räven i Julita besök av 16 japanska förskollärare. Att de valde att komma just hit har sitt ursprung i Elsa Beskows saga om Pelle som får nya kläder av fårens ull.
Keiko Sakoda driver 14 förskolor i Tokyo och hon har vävt in den svenska berättelsen hos barnen och personalen på förskolorna.
‒Pelle är en central figur på våra förskolor. I Beskows berättelse beskrivs så bra att man måste kunna arbeta med händerna och samarbeta för att leva. I sagan om Pelle känner alla stolthet för det arbete de gör. I Japan har vi massproduktion och det har blivit ett slit- och slängsamhälle. Att lära barnen att göra saker själva ger framtidshopp, säger hon.
Gruppens tolk Sachiko Takami är bosatt i Stockholm och skräddarsyr besök för japanska grupper. Hon har länge verkat för att påverka japaners attityd till natur och miljö och för 25 år sedan introducerade hon Skogsmulle i Japan. Hennes vän Camilla Erlandsson-Keir i Björkvik organiserade besöket som även ledde gruppen till Julita gård och Ängby ull i Björkvik.
Besöket inleddes med att förskolechefen Catharina Meyer Berg berättade om verksamheten. Dagen till ära hade även fritids kardningsmaskin lånats in, vilket väckte stor förtjusning. Alla gäster ville förstås veva ull genom de piggförsedda valsarna. Intresset var stort för att se hur ull kardas och tovas.
Besöket filmades för att de japanska barnen på förskolorna hemma i Tokyo ska kunna följa med på resan. Det kom att visa sig att gruppens förskolor i storstaden Tokyo och landsbygdsförskolan i Julita hade mycket gemensamt. Både sättet att tänka kring barns skapande kraft och inte minst de sagor som berättas.
På avdelningen Solen sjöng förskollärarna och barnen teckensånger för sina japanska gäster. De i sin tur berättade inlevelsefullt sagan om de tre bockarna Bruse med rekvisita som skänktes till förskolan. Barngruppen satt som förtrollade och levde sig in i berättelsen. Ett bemötande som rörde sagoberättarna till tårar.
‒Det är ett så roligt sammanträffade för vi läste sagan för två veckor sedan och de älskar den. De har lekt bockarna Bruse sedan dess, berättar förskolläraren Jennie Sparén.
Kanske har ett starkt vänskapsband tovats mellan Tokyo och Julita, för när det var dags att ta farväl framförde den japanska gruppen en önskan om att få ha Julita som vänortsförskola.