24 miljoner söks ur pott mot segregation

Nu gör Katrineholms kommun anspråk på en del av förra regeringens miljardstöd till insatser mot segregation. Kommunen ansöker hos Tillväxtverket om 24 miljoner kronor att använda inom tre fokusområden.

Lyckliga gatorna ska fortsätta – och utvecklas. Det är en del av den integrationssatsning kommunen vill göra med statsstödet.

Lyckliga gatorna ska fortsätta – och utvecklas. Det är en del av den integrationssatsning kommunen vill göra med statsstödet.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2018-02-22 15:30

Egen försörjning i stället för bistånd. Goda uppväxtvillkor för barn och unga. Trygghet på gator och torg.

Det är de områden som kommunen redan tidigare tagit sikte på i arbetet för minskad segregation i Katrineholm. De statliga medlen och egen finansiering med 2,4 miljoner ska bidra både till det påbörjade arbetet och gå till nya insatser.

Redan i beredningen av nästa års kommunala budget finns ett förslag om att utveckla subventionerade anställningar i den egna verksamheten. Enligt en utredning som nyligen presenterades för kommunstyrelsen, skulle ett system med kommunala anställningar kunna skapa en win win-situation för både arbetslösa och kommunen.

Planerna på sådana subventionerade jobb lyfts också fram som en viktig del i ansökan till Tillväxtverket. Anställningarna skulle vara en chans för långtidsarbetslösa nyanlända och invandrare att ”lära sig jobbet på jobbet” parallellt med en utbildning. För kommunen skulle det på sikt vara en av flera möjligheter att fylla på i de dränerade personalleden.

Det var i mars i år som Löfven-regeringen och Vänsterpartiet presenterade ett åtgärdspaket på nästan 20 miljarder kronor som inom en tioårsperiod ska motverka och minska segregationen. Bland annat öronmärktes medel till 32 kommuner som bedöms ha utsatta områden med särskilt stora problem med arbetslöshet, låg utbildning och otrygghet. Katrineholm är en av dessa.

För att öka barns och ungas möjlighet till en god och trygg uppväxt vill kommunen fortsätta och vidareutveckla arbetet med Lyckliga gatorna. Verksamheten bedrivs av flera kommunsektorer tillsammans med föreningsliv och fastighetsägare och beskrivs som framgångsrik. Kommunen har hos Delegationen mot segregation parallellt sökt bidrag till en kartläggning av den projektdelen.

Det tredje fokusområdet i ansökan om 24 miljoner kronor är trygghetsskapande åtgärder. Där planeras för en långsiktig och mer specifik åtgärdsplan, men klart är att en sannolik insats blir att investera i kameraövervakning av ett antal centrala punkter i Katrineholms stad.

Forskning och utbyte

Avsikten är att projektet till 2020 ska studeras av följeforskare som även är med och formulerar insatsernas mål.

Kommunen vill också utbyta erfarenheter med några av de övriga 32 kommunerna, som inkluderar Eskilstuna, Nyköping, Norrköping och Örebro.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!