• Emelie Thoor är en av tre solister när Katrineholms symfoniorkester spelar i gång våren på lördag. Foto:
  • Anders Wall är tillfällig konsertmästare i symfoniorkestern.
1/

Vårpremiär med solisttrio

Kultur

Bubblande nyårstoner av Strauss och en tv-känd galopp blir det när Katrineholms symfoniorkester inleder året i Tallåsaulan på lördag med tre solister.

– Vi fortsätter vår satsning på unga solister, nu med två sångare från operahögskolan, säger symfoniorkesterns dirigent och musikaliska ledare Camilla Arvidsson.

I september förra året gästades orkestern av Katrineholmssonen och gitarristen Nicklas Boman och i november bjöd cellisten Filip Lundberg på Dvořáks Cellokonsert.

Som sedan bjuder inleder Katrineholms symfoniorkester våren med en lite extra sprakande konsert, i år också kombinerad med förfriskningar i pausen för första gången. "Wien, champagne och sång" är titeln. Två av aftonens solister är Emelie Thoor, mezzosopran och Maria Kjellson, sopran, från operahögskolan. Emelie Thoor kommer från Dalarna men är numera bosatt i Stockholm och har studerat för mezzosopranen Ulrika Tenstam.

Thoor har bland annat medverkat i "Cosi fan tutte" och "Fedora", den sistnämnda var hennes debut på Kungliga Operan. Emelie Thoor är även utbildad musiklärare och sångpedagog. Hon och Maria Kjellson kommer att framföra både duetter och arior, bland annat "Blomsterduetten" ur operan "Lakmé" och barkarollen ur "Hoffmans äventyr". Det blir också "Susannas rosenaria" ur Mozarts "Figaros bröllop" samt musik ur bland annat "Carmen" och "Simson och Delila".

Aftonens tredje solist är Anders Wall, violinist inlånad från Kungliga Hovkapellet. Han ersätter Nina Kjellertz Edin som konsertmästare under några av säsongens konserter och kommer bland annat att vara solist i "Czardas" av Monti på lördag.

Och så kommer förstås även symfoniorkestern att framföra stycken på egen hand. Det blir exempelvis Strauss "Wienerblut" samt "Champagner Galopp" och "Jernbanegaloppen", den sistnämnda välkänd som musiken som spelas till resefilmerna i SVT:s "På spåret".

– Jag hoppas att publiken tar sig över snövallarna och in i konsertsalen, säger Camilla Arvidsson som ser mycket fram emot att dirigera februarikonserten.

Symfoniorkestern

Katrineholms musiksällskap bildades 1931 på initiativ av stadsläkaren och cellisten Rafael Pousard (1889-1949). Orkestern leddes på 50- och 60-talet av Hans Eichinger och därefter av Ingemar Berg fram till 2008 innan Camilla Arvidsson övertog taktpinnen.

Musiksällskapet bytte 2005 namn till Katrineholms symfoniorkester, med ett 40-tal medlemmar. Källa: Katrineholms-Kurirens arkiv

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

KonsertKultur/NöjeMusik
Relaterat