Den här utsikten kan Vallabor och andra se fram emot på gatufesten den 29 juni, då det blir möjligt att åka upp i silon. Foto:

Vallaborna går man ur huse till festen

Nöje

Knappt någon Vallabo lär hänga på sin kammare den 29 juni. När Lyckliga gatorna kommer till orten blir det en gatufest som till och med tar folk upp i det blå.

Allt som Valla/Sköldinge kan erbjuda och lite till finns att tillgå när Lyckliga gatorna kommer till området vid Medborgarhuset i Valla på fredag.

I år blir gatufesterna tre till antalet. Nu blir det fest inte bara i centralorten, utan även i en av kransorterna. Ola Centerblad tog initiativet från Valla ungefär samtidigt som kommunen fick idén.

– Det finns ett jättestort intresse. Vi började planera i november och vi har haft möten så att folk har kunnat påverka, säger Kristina Simonsson, ordförande i Valla-Sköldinge sockenråd.

Jenny Skarstedt, avdelningschef på kommunens kulturförvaltning och en av de ansvariga för Lyckliga gatorna, är mycket glad över engagemanget.

– Det är så mycket som de vill bjuda på. De visar verkligen sitt Valla. Vi är alldeles överväldigade.

Jenny Skarstedt och Anna Marnell jobbar i arbetsgruppen bakom Lyckliga gatorna. Foto:

Liksom förra året har lokala etablerade artister parats ihop med unga talanger för att göra något på scenen. I år har bland andra Cia Ronach, Thomas Ronach och Fadi Kutaini samarbetat med ungdomar för att spela, dansa och sjunga. Det blir även öppen scen, linedance, karaoke, barngymnastik, modevisning och auktion samt ett framträdande av Walla Rockers. Bland alla övriga aktiviteter som bygdens föreningar, företag och privatpersoner har ordnat finns en järnvägsutställning, gatumålning, gitarrvisning, skönhetsvård, bilutställning, möjlighet att klappa djur, supersportis och en valskola. Med mera. Det finns kort sagt något för alla.

– I tisdags kom en dam som håller på med fotvård och berättade att hon ska måla naglar på folk, berättar Kristina Simonsson.

Förra årets gatufester i Nävertorp och på Norr blev mycket uppskattade. I sommar blir det tre fester, den första ordnas i Valla den 29 juni. Foto:

En bokstavlig höjdpunkt på festen blir möjligheten att åka upp i silon i Valla med hiss.

– Det har inte hänt på tio år, säger Jenny Skarstedt.

I samarbete med ett kikarföretag erbjuder Valla Silo möjligheten att se vida kring från toppen. Det kommer inte att gå att ta sig upp i silon med rullstol, men för den som har svårt att gå i trappor, vilket krävs den sista biten, går det att beundra utsikten genom ett fönster utan att trapporna behöver bestigas.

Eftersom aktiviteterna sträcker sig långt bortom Medborgarhuset har kommunen skapat en skattkarta över övriga platser och aktiviteter som går att besöka under fredagen.

Kristina Simonsson själv ser fram emot att besöka frisören som erbjuder festfint hår i samarbete med KIF Basket:

– Jag ska färga håret grönt!

Fotnot: i en tidigare version av den här artikeln uppgav vi att det är möjligt att komma upp i Valla silo även när man är funktionshindrad. Dock är det inte möjligt att komma upp med rullstol, däremot går det bra att se utsikten om man har svårt att gå i trappor.

Årets gatufester

Förra året blev gatufesterna i Katrineholm starten för fritidsaktiviteter i kommunal regi. I år blir det gatufester vid Medborgarhuset i Valla 29 juni, i Nävertorpsparken, nedanför Nävertorpskyrkan den 17 augusti och på Norr vid kyrkan den 31 augusti.

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

Katrineholms kommunVallaKultur/Nöje
Relaterat