Uzi Geffenblad, här på hemmaplan i Vingåker, tävlar med sin nya kortfilm i den 68:e filmfestivalen i Berlin. Foto:

Välkända Vingåkersljud på Berlins filmfestival

Nöje

Vingåkersbon Uzi Geffenblad tävlar med sin senaste kortfilm i Berlins filmfestival. Med i filmen, som får internationell premiär på tisdag, finns välkända Vingåkersljud.

Uzi Geffenblad, filmregissör, kompositör och manusförfattare, är sedan 2015 bosatt i Vingåker. Han ligger bakom bland annat TV-serien som bygger på bilderböckerna om Prick och Fläck samt filmen "Astons stenar" och är tillsammans med medregissören Lotta Geffenblad flerfaldigt prisbelönt för filmerna, även internationellt.

Just nu befinner sig Uzi Geffenblad i Berlin, där han står bakom en av nio svenska filmer som tävlar i festivalen. Filmen "Fisketur" tävlar i kategorin Generation Kplus och är en av tre svenska kortfilmer. Geffenblad har regisserat, skrivit manus och komponerat filmens musik.

Animerade "Fisketur" handlar om Betty som är hungrig och ensam och inte har någon fiskelycka i floden – förrän hon hittar en lösning. Filmen bygger på Lotta Geffenblads bok "Betty mitt i natten". De Vingåkersbor som så småningom ser filmen kommer att kunna känna igen ljud från hemmaplan.

— En hel del av ljudeffekterna i filmen är inspelade i Vingåker. Vi har spelat in både syrsor vid kyrkogården, vattenplask vid ån, kyrkklockorna och flygande gäss, skriver Uzi Geffenblad i ett mejl till KK.

Filmen får sin internationella premiär i Berlin den 20 februari och visas även onsdag, torsdag och fredag på festivalen. Bland övriga svenska filmer i festivalen finns "Unga Astrid", av Pernille Fischer Christensen, om Astrid Lindgrens liv som ung, och "Toppen av ingenting" av Måns Månsson och Axel Petersén.

Läs också

( 7 st )

Läs mer om dessa ämnen

VingåkerKultur/Nöjefilm
Relaterat