Ingrid Falk är engagerad i #visjungerut och verksamhetsledare i Musikens hus, där det blir en manifestationskonsert på kvinnodagen. Foto:

Starka röster i Musikens hus

Kultur

På internationella kvinnodagen sjunger kvinnliga operasångare ut på scenen i Musikens hus, i en manifestationskonsert.

Över 700 kvinnliga sångare skrev i november under metoo-uppropet #visjungerut, där det vittnades om verbala trakasserier, övergrepp och grov sexistisk jargong i operavärlden. "I Sveriges opera- och konserthusmiljö finns en allmän kultur där mäns trakasserier ursäktas och bortförklaras", stod det i uppropet i DN. Bakom det stod bland andra Katrineholmsbördiga hovsångerskan Elin Rombo och Ingrid Falk, sångerska samt verksamhetsledare för Musikens hus i Katrineholm.

— Det var väldigt chockartat när uppropet kom. Även om jag själv inte har varit utsatt för hemska saker som många andra så berör det mig starkt. Särskilt upprörd blir jag när jag läser om unga människor som drabbas, säger Ingrid Falk.

Hon förutsätter att branschen, och samhället, nu fortsätter på den inslagna vägen.

— I efterspelet finns en väldig gemenskap bland människor som delar en upplevelse. Där får man bygga vidare och hjälpa varandra att stå upp mot förminskning och diskriminering i vilka former de än uppstår, säger Ingrid Falk som redan ser hur rörelsen har påverkat tystnadskultur och acceptans.

— Man ser det på många plan i samhället, där det rör om i ledningsgrupper, man ser det i sociala forum och mötet människor emellan. Och jag märker på mig själv att jag har förändrat mitt beteende. Det kan handla om att uppmärksamma om någon säger något i stället för att vara tyst.

I spåren av uppropet arrangerades konserter i de tre storstäderna i januari och nu har turen kommit till Katrineholm.

I Stockholm hölls en av #visjungerut-konserterna i januari. Ingrid Falk ses fyra från höger i det främre ledet. Foto:

På internationella kvinnodagen, den 8 mars, blir det en manifestationskonsert i Musikens hus. Sex operasångerskor kommer till Katrineholm för att medverka i konserten, och som mest blir det elva starka kvinnoröster på scenen. Sång kommer att varvas med textläsning och dessutom framförs musik av pianisten Katarina Ström Harg som tolkar tonsättaren Libby Larsen.

I samband med konserten lyfts även två organisationer fram: 1000 Möjligheter som stöttar unga utsatta, samt Qjouren, en kvinnojour som särskilt riktar sig till utsatta kvinnor med erfarenhet av missbruk och/eller prostitution.

— Vi som har starka röster, i dubbel bemärkelse, måste också höja dem för den som har svårare att få den hörd, säger Ingrid Falk.

Konserten arrangeras av Musikens hus-akademien.

Läs också

( 6 st )

Läs mer om dessa ämnen

Musikens husKonsertKultur/Nöje
Relaterat