Spelmanslaget och Jang Vojses inledde Musikens hus-vecka

Musik

Spelmanslaget och Jang Vojses var först ut när Musikens hus-veckan inleddes på måndagskvällen.

Musikens hus var fullsatt och stämningen var härligt lättsam den här aftonen.

Tanken med veckan är att de körer och orkestrar som har sitt musikaliska hem i lokalerna ska få möjlighet att presentera sig för publiken.

Spelmanslaget, som representerades av Simon Johansson, Klara Holstad och Rodde Pettersson, inledde kvällen med en brudmarsch från Klövsjö.

Vidare bjöd de bland annat på en vals från Dalarna och ett schottismedley.

Spelmanslaget består i dag av sex spelmän. Både Simon Johansson och Klara Holstad är nya i gänget sedan något år tillbaka.

– Jag har spelat i andra sammanhang med aldrig i ett spelmanslag. Det här är roligt för att det är ett spontant spel, man spelar inte efter noter. Det är snarare ett gehörsspel och då blir det väldigt livfullt, säger Simon Johansson.

Efter kaffepausen tog Jang Vojses över scenen. De bjöd på en kraftfull inledning till tonerna av introt till Ronja Rövardotter.

Därefter bjöd de på bland annat "Falling slowly" från filmen "Once" och Elvis Presleys "Can´t help falling in love".

Såväl spelmanslaget som Jang Vojses fick ta emot många och långa applåder. Och publiken applåderade extra när Gustav Karlsson avslöjade att vokalensemblen kommer att göra en julkonsert även i år.

Musikens hus-veckan fortsätter till och med torsdag. I kväll intar Katrineholms jazzklubb Hothouse Jazz & blues scenen liksom Katrineholms kammarkör som leds av Musikens hus verksamhetsledare Ingrid Falk.

  • Spelmanslaget inledde kvällen i Musikens hus. Foto:
  • Jang Vojses bjöd bland annat på Coldplays "Fix you". Foto:
1/

Läs också

( 10 st )

Läs mer om dessa ämnen

KatrineholmMusikens husKulturMusik
Relaterat