Kulturnämndens ordförande Cecilia Björk inviger minnesbänken i Stadsparken. Foto:

Specialbeställda toner på invigningen

Litteratur

För Sällskapet Ragnar Thoursies vänner och för andra intresserade av författarens liv och verk blir lördagen den 9 juni en högtidsdag. Invigningen av minnesbänken kombineras med en utställning.

Det råder ingen tvekan om att invigningen blir något av kulmen för föreningens verksamhet. Lördagens program är planerat in i minsta detalj och kan nästan bli en heldagsaktivitet för den som så önskar.

Först ut i Musikens hus är Gösta Palmfjord, sällskapets ordförande, som ska hålla tal. Därefter ska Gustav Svensson, som har formgivit minnesbänken, berätta om vägen fram till bänkens placering i Stadsparken.

Ulla Palmfjord tar över programmets stafettpinne och läser dikter, varefter det blir alldeles speciell musikunderhållning; till just detta tillfälle har kompositören och violinisten Lennart Fredriksson gjort en specialbeställd tonsättning av några av Ragnar Thoursies dikter: "Evigt landskap", "Resa i minnet, "Afrodite", "Den blinda kråkan" och "Mörkret sakta sig sänker". Dessa tonsättningar framförs av Ingunn Ligaarden, piano och Patrik Sandin, baryton.

Efter det första musikaliska inslaget väntar ännu ett, då Lars-Inge Larsson spelar en trumpetfanfar i samband med att minnesbänken avtäcks.

Dessförinnan har alla som samlats i Musikens hus tagit en kort promenad till platsen för bänken och kulturnämndens ordförande Cecilia Björk har hållit invigningstalet.

Efter invigningen blir det åter samling i Musikens hus, där det visas en utställning producerad av Linnéuniversitetet i Växjö.

Läs också

( 2 st )

Läs mer om dessa ämnen

Musikens husStadsparken KatrineholmEvenemangKultur/NöjeLitteratur
Relaterat