Det är alltså nu man som sörmländsk konstnär ska börja spåna fram sitt stora mästerverk och sedan skicka in det innan den 1 september.

Nyköpings konstförening är arrangör av årets salong som för första gången visas i Sörmlands Museums nya lokaler.

– Det är många år sedan vi hade det här i Nyköping så det är vi väldigt glada över, säger Lars-Erik Wahlberg på Sörmlands Museum.

Artikelbild

| Konstvetaren Tom Sandqvist och intendent Joanna Nordin ingår i juryn för Sörmlandssalongen 2020. Nu uppmanar de konstnärer att skicka in bidrag till salongen som öppnar den 7 november.

– I fjol arrangerades salongen på Eskilstuna konstmuseum. Det blev en mycket uppmärksammad utställning och vi är glada över att nu ta över stafettpinnen från Eskilstuna, säger Agneta Åhl, ordförande i Nyköpings konstförening.

Det är 56:e året för salongen. Juryn som kommer välja ut konstverken består av författaren och konstvetaren Tom Sandqvist, som också är styrelseledamot i konstföreningen, Joanna Nordin, intendent på Sörmlands Museum, samt en representant från KRO, Konstnärernas riksorganisation.

– Alla konstnärer, både professionella och sådana som skapar på sin fritid, är välkomna att lämna in sina verk, säger Agneta Åhl.

Sörmländsk konstnär är den som är fast bosatt och verksam inom landskapet Sörmland, alltså även de delar som ligger i Stockholms län, med undantag för Stockholms kommun, Nacka och Huddinge.

Alla konstnärliga tekniker är välkomna, även mindre traditionella såsom video eller installationer. Verken får inte vara äldre än tre år och alla konstnärer är anonyma för juryn. Verken får heller inte vara tidigare utställda på Sörmlandssalongen.

Lars-Erik Wahlberg har suttit med i juryn tidigare år och beskriver något som jurymedlemmar gärna vill se.

– Man vill ha någon slags wow-effekt, något man aldrig sett, något oväntat. Det händer enstaka gånger, men det går inte att säga vad den wow-effekten är. Det är det man hoppas få uppleva.

Antalet konstnärer kommer sannolikt blir färre än i fjol, berättar Lars-Erik Wahlberg. Då fanns runt 90 konstnärer representerade. Årets antal är ännu osäkert, menar han.

– Vi har lite mindre lokaler här än i Eskilstuna. Tom Sandqvist och Joanna Nordin ska hänga utställningen och innan sommaren ska de titta på lokalerna, så det är inte uppgjort på förhand. Det beror ju också på verkens storlek. Stora målningar tar ju mer plats och så vill man ha en bra hängning också, säger Lars-Erik Wahlberg.

Sista inlämningsdag är den 1 september och alla information och anmälningsblankett finns på Nyköpings konstförenings hemsida.