Lördagsöppet på biblioteket utökas, samtidigt som det en tid blir obemannat på söndagarna – förutom inhyrda vakter. Foto:

Söndagar utan personal på biblioteket

Kultur

I väntan på att meröppet införs på Katrineholms bibliotek blir det de kommande söndagarna öppet utan personal. Samtidigt utökas öppettiderna på lördagar.

När kommunen beslutade om meröppet på biblioteket, alltså att vuxna besökare med nyckeltagg och kod ska kunna ta sig in i lokalerna även morgnar och kvällar, var det nog ingen som trodde att processen skulle bli så utdragen.

Kommunens ansökan om övervakningskameror i entrén har fått avslag. Nu har kulturförvaltningen ansökt om prövningstillstånd av ärendet hos kammarrätten. Dock har det beslutats att meröppet blir av oavsett kameraövervakning. Det nu aktuella hindret är att avskärmningarna av utrymmen som allmänheten inte ska ha tillgång till har dragit ut på tiden.

— Det har tagit lång tid att kommunicera om vad vi ska ha, säger bibliotekschefen Hanna Rasmussen som är besviken på att företaget som ansvarar för avskärmningarna inte har fått jobbet gjort.

Med början den 14 januari införs en föraning om meröppet på biblioteket. Då, och några söndagar framöver, kommer biblioteket att vara öppet men enbart bemannas av vakter. Samtidigt ökas öppettiderna på lördagar till sex timmar. Skälet är att besökarna på söndagar länge har varit betydligt färre än på lördagar och att besökare önskat ökade öppettider på lördagar. Antalet timmar i veckan när biblioteket är bemannat är alltså detsamma, men tillkommer gör söndagstimmarna när ingen personal finns på plats.

Hanna Rasmussen har blivit lovad att avskärmningarna ska vara på plats vecka fyra. Därefter införs meröppet fullt ut på biblioteket.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

KatrineholmBibliotekKultur/NöjeLitteratur
Relaterat