• Anna Asplund och Karin Gissberg har funnit sin källa till inspiration och glädje i Brevens bruk. Ateljén i den gamla verkstaden är perfekt för sitt nya ändamål. Foto:
  • Bruket har gjort i ordning två flyglar för korttidsuthyrning mitt i bruksorten med magnifikt läge vid dammen. Foto:
1/

Skaparglädjen blomstrar i Brevens hjärtas ateljé

Kultur

Inte nog med att det lilla brukssamhället är klassat som kulturhistorisk miljö av riksintresse. I centrum av Brevens bruk, alldeles intill bron i en gammal verkstadsbyggnad, finns numera en ateljé som drivs av två Stockholmskonstnärer.

Det är konstnärerna Karin Gissberg och Anna Asplund som har hittat sin drömplats, Brevens hjärta, i inspirerande kulturmiljö. Karin Gissbergs mamma hade köpt sommarställe i Brevens i samband med att dottern Karin hade kommit in på Konstakademin i norska Trondheim.

– Jag förälskade mig snabbt i Brevens och har tillbringat mycket tid där sedan drygt 20 år tillbaka, även året runt. När jag och min man kom tillbaka var vi nära att bosätta oss här.

Men det var inte du som hittade det här stället som ni har döpt till Brevens hjärta?

– Nej, det var faktiskt Anna.

– Du hade en målerikurs under augusti månad för tre år sedan. Det började regna och då började jag titta runt efter någonstans att hålla till om regnet skulle fortsätta. Jag fann den här byggnaden som stod tom och på en kvart hade jag fixat en visning. Här måste man bara flytta in, lokalen bara skrek efter att bli upptäckt. I juni 2016 flyttade vi in efter att Brevens bruks AB hade iordningsställt lokalerna. De är restaurerade med varsam hand för att behålla miljön, berättar Anna Asplund.

Överallt i ateljén finns färg, penslar, papper, duk och tillbehör som skapar en kreativ miljö. Foto:

Mycket av charmen i lokalerna från förr är bevarade, eller hur?

– I taket finns blocken kvar som man hade vid tunga lyft och uppe på vinden ser det ut som arbetarna bara har lämnat allt och gått, säger Anna Asplund med nostalgisk blick.

Besökaren kliver in i en kreativ miljö, golven är ursprungliga och tål att få färg droppad på sig. På den nedre våningen finns en stor öppen sal där det hålls utställningar och yogakurser. Från början hyrdes den lokalen av konstnärerna tillsammans med ateljédelen men nu hyr bruket ut vid behov. Det enda som skvallrar om att lokalen är renoverad är egentligen de fräscha toaletterna, att väggarna är vita och fina samt de nyinstallerade värmeelementen.

Men även ateljén hyrs ut till andra konstnärer, för kurser till exempel. Vid Katrineholms-Kurirens besök håller Vingåkerskonstnären Helena Elfgren en grafikkurs med några deltagare från Mellansverige. Det står en tung djuppress i lokalen där det går att göra grafiskt tryck, etsningar, kopparstick, torrnål med mera i.

På senare år trycker man med andra tekniker, plast och collografi, där används kartong som lackas. Det är den tekniken som lärs ut på den här kursen. Pressen har placerats här av Ulf Lindahl som bor i Regna och har haft den i sin ägo men tyckte att den skulle komma till glädje för andra. Hemma har den stått i ett uthus utan att tillfälle getts för att sätta upp den.

– När jag var på en kurs här för Anna så kände jag att i den här lokalen skulle den passa och jag har inga tankar på att ta hem den, berättar Ulf Lindahl.

Liselott Stålberg kommer från Karlskoga och skulle ha haft en kamrat med sig, men sjukdomar kom i vägen. I vanliga fall jobbar hon som sjuksköterska på Karlskoga lasarett.

Liselott Stålberg förbereder ett kollage för lackning innan det är dags att provtrycka. Foto:

– Det är en underbar miljö att vara i och jag tycker att det här var en spännande kurs. Normalt målar jag akvarell som avkoppling till arbetet med patienterna. Det var kamraten som såg kursen, skickade en länk och jag blev lockad att gå den.

– Jag kände att kursen innehöll något nytt och spännande. Det är en fantastiskt inspirerande miljö här i Brevens bruk och det var tur att kameran kom med så jag kan ta lite bilder. Det kanske kan bli några akvareller efteråt på hemmaplan, säger Liselott Stålberg.

Både Karin Gissberg och Anna Asplund har en gedigen utbildningsbakgrund. Karin Gissberg arbetar i dag som fristående konstnär med kurser och ateljéer i både Brevens bruk och Stockholm. I Brevens hjärta håller hon kurser tillsammans med kollegan Anna Asplund.

I takvåningen ligger all utrustning kvar. Foto:

Där hålls kurser och retreats året om i samarbete med inbjudna lärare inom måleri, yoga, bildterapi, frigörande dans, meditation med mera. Anna Asplund arbetar som lärare när hon inte tillbringar sin tid i Brevens bruk.

Hur har det fungerat?

– Det har varit lite svårt i början, folk har svårt att hitta hit och det är dyrt att marknadsföra sig. Vi har använt sociala medier till en början. Nu i vår har det hänt något, vi har fått fler förfrågningar än tidigare, berättar Anna Asplund.

Vad ger det att måla?

– Det är ett sätt att koppla av och är man utarbetad så är det ett meditativt sätt att må så mycket bättre. Målar man går man in i sin bubbla och skapar, det är lika bra som att utöva yoga, säger Anna Asplund av egen erfarenhet.

– Brevens bruks AB har hela tiden varit öppna och avståndet mellan samarbetsparterna är väldigt nära. Det finns en restaurang och pub, vi har även möjlighet till catering. Bruket har ordnat med övernattningsrum att hyra i två flygelbyggnader alldeles invid den lilla sjön vid sidan av bron över ån som passerar verkstadslokalen som utgör Brevens hjärta. Det är bara en minuts promenad till ateljén, berättar konstnärerna.

En av stamgästerna i ateljén är Lars Nydahl.

Lars Nydahl, Anna Asplund, Ulf Lindahl och Liselott Stålberg följer noga Helena Elfgrens visning av hur hon förbereder ett tryck. Foto:

– Jag bor i Stockholm och jobbar som it-ingenjör på ett konsultbolag. Jag lärde känna Karin Gissberg i samband med att jag gick målerikurs för henne och sedan lärde jag känna Anna Asplund. Det är ett fantastiskt ställe som jag även har fått vara i på egen hand, det är mycket avkopplande.

– På senare tid har jag blivit intresserad av grafik och har fuskat lite innan med bland annat kopparstick, men den här tekniken är det första gången jag använder, säger Lars Nydahl.

Brevens bruk

Kulturmärkt samhälle av riksintresse i Östernärke.

Bruket växte upp runt järnhanteringen under slutet av 1600-talet.

Rostugnen är ett kännetecken för samhället.

Varje år hålls ett omtalat midsommarfirande med många besökare. Midsommarstången pryds av sju runda kransar som bärs genom byn av kransflickor med musikkåren i spetsen. Proceduren startas av kanonskott.

Idag bor cirka 160 personer i samhället.

Ägarfamiljen heter Gripenstedt och har under åren satsat mycket på att hålla Brevens bruk i bra skick.

Brevens hjärta

Gammal verkstadsbyggnad mitt i samhället.

Renoverad för att fungera som en skapande konstnärsmiljö.

På vindsvåningen är allt orört från den tid då det rådde full verksamhet och det ser ut som arbetarna bara har lämnat lokalen och gått hem. Här finns allt från gängade detaljer till delar som används i ljusstakar.

På mellanvåningen ligger ateljén.

Läs också

( 3 st )

Läs mer om dessa ämnen

Brevens brukKonstKultur/Nöje
Relaterat