Maja Svensson blev utvald bland många att skapa artisten och förebilden Silvana Imams nya logga. Snart är den klar för att visas. Foto:

Silvana Imam föll för Maja Svenssons konst

Nöje

Tecknandet är redan mer än en hobby för 16-åriga Maja Svensson. Nyligen blev hon utvald att bli den som skapar artisten Silvana Imams nya logga till en kommande kollektion.

Grammisbelönade rapparen och mångsysslande kulturarbetaren Silvana Imam är en stor förebild för katrineholmaren Maja Svensson som hämtar kraft i musiken och texterna.

– Jag har lyssnat på henne jättelänge. Hon skriver om viktiga ämnen. Jag får självförtroende när jag lyssnar på henne, säger Maja Svensson som går första året på estetiska programmet på Duveholmsgymnasiet.

För henne som konstnärsbegåvning var det naturligt att börja rita av Silvana Imam. Det är hon inte ensam om; stora artister blir ofta avbildade av sina fans och delar ibland med sig av verken. På instagram finns exempelvis hashtaggen #silvanaimamartby där bilder läggs ut.

Olle Grafström i Tjuvjakt är en av artisterna som Maja Svensson har ritat. Foto:

I augusti lade Silvana Imam upp foton på sig själv från en konsert och utlyste en tävling om vem som kunde skapa nästa logotyp till en kommande kollektion med så kallad merch, som exempelvis luvtröjor och t-tröjor. Maja Svensson blev tipsad om tävlingen och skred till verket. Resultatet blev en bild med Silvana Imam i flera upplagor, i färgstarka kläder, och snart var artisten själv inne i kommentarsfältet och uttryckte sitt gillande när hon såg resultatet.

– Jag förstod att hon uppskattade den, säger Maja Svensson.

Hon fick direktkontakt med Silvana Imam som meddelade att Maja hade vunnit tävlingen. "Du e såååå bra helt galet" skrev Imam till Maja Svensson.

– Det här är typ det bästa som har hänt, säger en lycklig Maja Svensson som har lagt ner sin själ och minst 20 timmar på att skapa bilden.

Grunden är en skiss kallad lineart som utvecklats i datorn med hjälp av photoshop.

– De färgglada byxorna tog väldigt lång tid att göra.

Silvana Imam i en annan tappning, ritad av Maja Svensson. Loggan som Maja har gjort är ännu inte helt klar och kommer därför att visas lite senare. Foto:

Målat och ritat har Maja Svensson gjort så länge hon kan minnas, både för hand och så småningom digitalt.

– Ofta har det blivit artister. Jag har gjort mycket människor och verklighetsbaserade teckningar, ofta med ett budskap.

Bland de artister som hon har avbildat finns Olle Grafström i Tjuvjakt, Little Jinder och Håkan Hellström.

– Jag lyssnar mycket på svensk musik, som jag kan relatera till.

Silvana Imam

Filmen om Silvana Imam, "Väck mig när ni vaknat", belönades med en guldbagge. Hon fick samma år en Grammis som årets artist. Silvana Imam har varit sommarvärd i P1 och släppte nyligen en fotobok om sig själv.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

KonstKultur/NöjeMusik
Relaterat