Siw Malmkvist och Ann-Louise Hanson kommer till Tallåsaulan den 14 oktober med sin show. Foto:

Showen måste gå vidare utan Lill-Babs

Nöje

Saknaden efter Lill-Babs är stor efter många år mer eller mindre sida vid sida på scenen. Men showen måste gå vidare. Snart kommer Ann-Louise Hanson och Siw Malmkvist till Katrineholm och Tallåsaulan.

Förra årets Sverigeturné, "183 år på scenen", blev en stor framgång för Ann-Louise Hanson, Siw Malmkvist och Barbro "Lill-Babs" Svensson. Turnén skulle förlängas och trion låg i startgroparna. Men så gick Lill-Babs bort, efter bara en kort tids sjukdom.

– Barbro ville så gärna. Hon skulle ju på turné. Hon ställde aldrig in, vad som än hände, säger Ann-Louise Hanson.

Men så kom dödsbudet och med det tappade de båda kollegerna sugen. De hade ingen större lust att fortsätta turnera utan Lill-Babs.

Barbro Svenssons bror Lasse fick dem på andra tankar, genom att prata om att Barbro aldrig ställde in en show.

– Barbro är med oss i anden, hon finns med hela tiden och hyllas i programmet, säger Ann-Louise Hanson.

Se Ann-Louise Hanson och Siw Malmkvist sjunga till sin vän på minnesceremonin för Lill-Babs här:

Den 1 oktober blir det turnéstart i Falun och den 14 oktober görs sista spelningen, i Tallåsskolans aula i Katrineholm. Totalt blir det 12 städer på 14 dagar, men Ann-Louise Hanson räds inte tempot.

– Jag laddar med att åka till Marbella en vecka där jag bara degar, promenerar, äter gott och har det mysigt. Sedan drar vi på turné!

Ann-Louise Hanson började jobba med Siw Malmkvist och Barbro Svensson 1995 och har sedan dess gjort det från och till.

Att jobba med Siw Malmkvist är en ynnest, tycker Ann-Louise Hanson.

– Vi har känt varandra sedan jag var 15, vi känner varandra utan och innan och är så nära kompisar. Vi nästan läser varandras tankar. Siw är inte purung, hon har fyllt 81, och jag är inte ung jag heller. Hon var min idol när jag kom till Stockholm.

Showen bjuder på låtar ur de båda sångerskornas enorma repertoarer.

– Det blir hitsen som man känner igen. Och det blir mycket humor.

– Man får lite distans till sig själv när man kommer upp i den här åldern. Vi driver lite med än det ena, än det andra. Och så blir det mycket nostalgi. Vi gör inte så mycket modern musik.

– Det blir också visor, självklart, eftersom jag har sjungit visor sedan jag turnerade med Fred och Cornelis, säger Ann-Louise Hanson.

Med sig ut på vägarna har duon kapellmästaren Benneth Fagerlund, som jobbade med Lill-Babs i många år, och gitarristen Martin Tallström.

Malmkvist och Hanson

Ann-Louise Hanson har spelat in över 600 låtar och varit med i Melodifestivalen 13 gånger. Siw Malmkvist fick sitt genombrott 1959 och har spelat in lika många låtar som sin kollega, på tio språk.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

KonsertKultur/NöjeMusik
Relaterat