• Hur inleds ett körmaraton bäst? Jo, med en jättestor maratonbarnkör som tar i från tårna. Foto:
  • Lerbokören i G-klavsprydda slipsar och scarves varvade Beatles med gospel. Foto:
  • Malva Skoog och Louise Bodemyr Fridell är med i kören Tonfiskarna och såg fram emot att göra en maratoninsats. Foto:
1/

Sångarglädje med maratonkondition

Katrineholm

När Kung Bore för första gången i år skakar sitt dunbolster över Katrineholm behövs en rejäl klunk musikalisk vitaminbrus. Det fick publiken under körmaraton i Mariakyrkan.

Ibland vill man bara brista ut i sång och det gjordes sannerligen i Mariakyrkan under lördagskvällen. Med nio körer i startblocken gick startskottet för ett stämbandens stafettlopp.

— Varje kör har omkring en kvart och avlöser varandra hela tiden. Publiken får komma och gå och ta en fika om de vill, förklarade kvällens konferencier och där tillika körledare Birgitta Thörnberg.

Hon har en given teori kring varför körsång lockar så många människor.

— Att höra sin röst ihop med andra är maffigt. Man blir glad av att sjunga för då frigörs må-bra-hormonet oxytocin.

Först ut var maratonbarnkören med 70 barn och unga från olika barnkörer. Med i gänget var Malva Skoog och Louise Bodemyr Fridell från kören Tonfiskarna.

— Jag gillar "Genom eld och vatten" bäst. Den är fin och handlar om att hjälpa varandra, sade Louise Bodemyr Fridell.

Med inledde gjorde de med svängiga låten "Kroppen ska vakna". Innerligt härligt jublande blev det när ett böljande hav av starka frimodiga barnaröster klämde i.

På tur att ta över taktpinnen var Lerbokören som inledde med en finstämd och klangrik version av Magnus Ugglas tolkning av "Jag och min far". Pampigt och berörande gick stroferna som en ängel genom kyrkorummet.

Fast när körledaren Pia Fagerberg Svanqvist fick hjälp med ett funkigt synthsound till Beatleslåten Lady Madonna bytte hon raskt till pianoklang igen.

— Det där är de inte vana vid, garvade hon och nickade åt sin kör.

Lika sprittande medryckande var Fritidskören som är ett samarbete mellan Svenska kyrkan och kommunens fritidsomsorg.

Med budskap som "Jag blir så glad när jag ser dig" och "jag har en sång sång till dig" fick de raskt publiken med på noterna.

Körmaraton var ett samarrangemang mellan Mariakyrkan och Kulturskolan och bjöd sannerligen på sångarglädje över generationsgränserna. Sångens inneboende kraft gav styrka till alla.

Körmaraton

Medverkande körer: Lerbokören, Fritidskören, Katrineholms kammarkör, Cantemus, Kullbergska kören, Hasses svänggäng, Kulturskolans vokalensemble, Maratonkören och Musikklasserna årskurs 8.

Läs också

( 9 st )

Läs mer om dessa ämnen

KatrineholmMusik
Relaterat