Matilda Westerman har skrivit "Så funkar Sverige" som är rykande aktuell i dessa dagar. Foto:

Rykande aktuell i valtider

Recension

Även för den som inte får rösta i årets val är det viktigt att veta vad som gäller. Därför är nyutkomna "Så funkar Sverige" en ypperlig bok för alla (även vuxna) som vill ha koll på hur landet ligger.

Författaren Matilda Westerman är som klippt och skuren för att pedagogiskt förklara hur Sverige är uppbyggt. Hon var med i elevrådet redan i första klass, har suttit i förbundsstyrelsen för Bris (Barnens rätt i samhället) och varit stabschef på Utbildningsdepartementet. "Så funkar Sverige" är hennes debut som författare av faktaböcker.

Med boken, som hon har skapat tillsammans med illustratören Johanna Kristiansson, vill hon inspirera barn att engagera sig för att förändra världen. Ingenting mindre än så. Hon förklarar redan i inledningen att boken inte kommer att ge svar på alla frågor utan snarare ge upphov till nya. Men väldigt, väldigt mycket information ryms på bokens 70 sidor, och den presenteras med både tyngd och friskt humör. "Så funkar Sverige" handlar om demokrati och demografi, om statsskick och historia, vård, miljö och skola och allt däremellan.

Jag gillar Matilda Westermans tilltal. Hon pratar inte över huvudet på sina läsare. Hon lägger stor vikt vid barnets perspektiv och rättigheter: "Det är alltid du, och bara du, som bestämmer över din kropp. Ingen annan får tvinga dig till något alls när det gäller din egen kropp."

Utan illustrationer skulle dock en bok av det här slaget bli ganska trist, hur bra innehållet än är. Johanna Kristianssons bilder lirar perfekt med texterna och förstärker inhämtningen av fakta.

Illustrationerna är ofta roliga, men håller sig alltid till ämnet. En favorit är bilden på en samling musiker, en svartrockare, en folkmusiker, en hiphopare, en hippie och så vidare och följande bildtext angående regeringsbildning: "Tänk dig att du ska starta ett band och du behöver fler som spelar. Du har kompisar som inte riktigt har samma musiksmak, men ni kan ändå enas om några bra låtar att spela tillsammans. Ni kan däremot inte tänka er att spela med de andra på gården – de gillar inte alls samma musik. Ungefär sådär är det kanske för partierna när de ska försöka komma överens om vilka som ska samarbeta och styra Sverige tillsammans! Kan de spela ihop?"

Ett extra plus för bokens avslutande avdelningar: en sida med larmnummer samt kontaktuppgifter till organisationer som stöttar barn på olika sätt. Och så ett uppslag att fylla i själv, om "Mitt Sverige", i sann "Mina vänner"-anda. Där kan läsaren berätta om sitt liv och vad hen först skulle göra i rollen som statsminister.

Bok

"Så funkar Sverige"

Matilda Westerman och Johanna Kristiansson

Bonnier Carlsen

Läs också

( 12 st )

Läs mer om dessa ämnen

Kultur/NöjeLitteraturrecension
Relaterat