Den 1 september är det vernissage på Sultans konditori i Vingåker för Pontus Hammars första egna utställning. Foto:

Pontus Hammars resa visar sig i konsten

Konst

I morgon, lördag, öppnar Vingåkersbon Pontus Hammars första egna, efterlängtade konstutställning på hemmaplan.

Pontus Hammar jobbar bland annat med dotwork som genom prickar i olika storlekar bildar ett motiv med känsla av djup. Främst blir det målningar i bläck och tusch, men ibland blir det också akryl och akvarell. Det sistnämnda planerar han att göra mer av, liksom han har planer på att skapa större konstverk.

Konsten betyder mycket för Pontus Hammar, på flera sätt. För tre år sedan föll han ner i en depression, men i skapandet kunde han hitta en fristad från mörka tankar. Det har hjälpt honom vidare – och med tiden har konsten fått mer färg. Han konstaterar att det är upp till var och en att tolka hans konst, men om någon vill veta mer om tankarna bakom verket är det bara att fråga.

Senaste året har han varit med i påskens konstrunda med SOS (Söder om sjön), Decembersalong i Katrineholms konsthall och på konstutställningen i Lagårn i Ullsta i Stjärnhov. Och nu är det äntligen dags för den första egna konstutställningen, på Sultans konditori i Vingåker.

– Jag är jättenervös, säger han, samtidigt som han ser glad och stolt ut.

Utställningen har fått namnet "Inifrån ett syndrom" och Pontus Hammar beskriver den själv som en illustrerad berättelse av att leva med psykisk ohälsa och Aspergers syndrom.

– Alla människor drabbas av psykisk ohälsa på något sätt, säger han.

Det är vernissage för utställningen i morgon, den 1 september. Därefter pågår den till 5 oktober. Konstutställningarna på Sultans i Vingåker är ett initiativ av Karina Veinhede och Agneta Rönnqvist.

Läs också

( 4 st )

Läs mer om dessa ämnen

VingåkerKonstKultur/Nöje
Relaterat