• Vingåkerssonen Sven Boräng spelade teater och musikal i Vingåker och Katrineholm innan han hamnade i Malmö där han har varit åtta år på Malmö Stadsteater. Nu har han en av rollerna på Dramaten i "Guds olydiga revben". Foto:
  • Karoline Aamås från Cirkus Cirkör och Hamadi Khemiri från Dramaten repeterar "Guds olydiga revben" där kvinnornas historia lyfts fram. Sven Boräng i mitten. Foto:
  • "Guds olydiga revben" har premiär den 21 mars. Foto:
1/

Nycirkus och nystart för Sven Boräng

Kultur

Vingåkerssonen Sven Boräng syns snart överallt. Inom kort väntar premiär på Dramaten av "Guds olydiga revben", ett feministiskt perspektiv på Bibeln i samarbete med Cirkus Cirkör.

Teaterlivet i Vingåker och Katrineholm, med musikaler och revy, lade grunden till Sven Borängs yrkesval.

"Det dröjer nog inte länge innan film/tv får upp ögonen för honom", skrev Kurirens recensent Sven Bertilsson 2008 när Sven Boräng medverkade i musikteatern Sjöråa i Vingåker.

Då gick Sven Boräng på Teaterhögskolan i Malmö och Bertilsson visste inte hur rätt han hade: de senaste åren har Boräng synts i många produktioner både på scen, i tv och på film.

Senast strax före jul kunde SVT-publiken se honom i serien "Systrar 1968" och i sommar väntar inspelning av en ny säsong av SVT:s ungdomsserie "Klassen". Själv tycker han om att få göra allt.

– Nyfikenheten och lusten är drivande. Att jobba som jag gör nu är tufft och krävande, och då är förutsättningen att lusten finns kvar, säger Sven Boräng.

Den 21 mars väntar urpremiären på "Guds olydiga revben", byggd på Gunilla Thorgrens bok som nu blir teatercirkus i samarbete mellan Dramaten, Malmö Stadsteater och Cirkus Cirkör.

Föreställningen regisseras av Tilde Björfors och är en upptäcktsfärd genom Bibeln med de feministiska glasögonen på. Här lyfts kvinnor som historien aldrig släppte fram och här resoneras kring hur skapelseberättelsen formar samhället och dess strukturer än i dag.

Många roller passerar i föreställningen och Sven Boräng har flera av dem: påvar, Luther och Adam. Han ser många spännande utmaningar med "Guds olydiga revben":

– Eftersom den är en bok är det ganska berättande teater, en utmaning att göra dramatik av det och få det intressant på scenen. Det måste bli personligt, människor måste utmanas.

– Och det finns utmaningar i att jobba med olika discipliner, skådespeleri och cirkus. Jag gör inte så mycket cirkus utan är mer berättare.

Sven Boräng är frilans men har varit knuten till Malmö Stadsteater i åtta år och jobbat med flera produktioner årligen.

Men efter sommaren lämnar han Malmö och vill bredda sig ytterligare genom att bland annat prova att regissera.

– Jag behöver kasta mig ut lite. Jag har varit i Malmö så länge och det har varit fantastiskt lärorikt, som en skola. Nu kände jag att jag behövde testa något nytt. Det blir Stockholm eller Göteborg. Göteborg var staden som jag fick bli vuxen i.

Men först väntar "Guds olydiga revben", som har urpremiär på Dramaten den 21 mars. Den kommer efter spelperioden där att spelas på Malmö Stads­teater.

"Guds olydiga revben"

Medverkande: Karoline Aamås, Sven Boräng, Ellen Jelinek, Michael Jonsson, Hamadi Khemiri , Anna Lagerkvist, Cecilia Lindqvist, Elin Klinga, Fouzia ”Fofo” Rakez, Marilén Ribot, Methinee Wongtrakoon

Dramatisering: Lærke Reddersen

Bearbetning: Martina Montelius

Regi: Tilde Björfors

Cirkusinspicient: Jesper Nikolajeff

Läs också

( 6 st )

Läs mer om dessa ämnen

VingåkerKultur/Nöjeteater
Relaterat