Meröppet på biblioteket i Kulturhuset Ängeln dröjer ytterligare. Foto:

Ny försening för meröppet

Kultur

En väldigt försenad jalusi har fördröjt meröppet på biblioteket i Kulturhuset Ängeln. Nu sätter bibliotekschefen ner foten och tänker begära kompensation från leverantören för extrakostnader.

Införandet av meröppet på Katrineholms bibliotek ska ge vuxna med lånekort möjlighet att med inpasseringskod kunna nyttja lokalerna även när de är obemannade, tidiga morgnar och sena kvällar.

Men satsningen har stött på patrull, bortom kulturförvaltningens kontroll. För att kunna genomföra meröppet krävs att vissa ytor i lokalen kan skärmas av. Detta är gjort, med undantag för den avskärmning i form av en specialgjord metalljalusi som ska monteras runt kaféet.

Avskärmningen är upphandlad och beställd från företaget Thule möbler i Kungsör, som i sin tur har anlitat en underleverantör. Någonstans under resans gång har leveransen blivit allvarligt försenad. I början av året såg den till slut ut att vara på gång.

— Vi blev lovade leverans vecka tre och montering vecka fyra, säger bibliotekschefen Hanna Rasmussen som tycker att kommunikationsbristerna har varit stora.

Men veckorna har gått och det senaste budet är att jalusin dröjer ytterligare ett par veckor.

I januari utökades bibliotekets öppettider på lördagar medan söndagarna i väntan på det nya systemet enbart bemannas av vakter. Skälet till förändringen är dels meröppet-satsningen, dels önskemål från besökare om fler öppna lördagstimmar. Samtidigt har intresset för att komma till biblioteket på söndagar minskat.

Lösningen med vakter var tillfällig och skulle gälla i ett par veckor i väntan på att jalusin var på plats och meröppet kunde gå i gång. …

— Förseningen kostar oss extra pengar. Jag kommer att begära ekonomisk kompensation för fördröjningen, säger Hanna Rasmussen.

Lars Edin på Thule möbler beklagar förseningen och kommunens merkostnader.

— Från underleverantören har vi fått beskedet att leveransen landar från fabrik den 21 februari, säger han.

Sedan dröjer det ytterligare några dagar innan jalusin kan monteras i Katrineholm. Lars Edin förklarar att förseningen beror på att underleverantören inte har hunnit producera draperiet i tid.

— Det har gjorts lite ändringar under tiden och det är inte lätt att anpassa lösningen i befintlig struktur. Det här är tunga saker.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

Katrineholms kommunKatrineholmKulturhuset ÄngelnBibliotekKultur/Nöje
Relaterat