I en ny bok utgiven på Eskilstunaförlaget Vaktel kartlägger hon trådarna mellan SD och det nationalsocialistiska tankegodset och belyser hur partiets strategi sedan länge är att dölja den grund Sverigedemokraterna vilar på.

– Senast det blev tydligt var i fallet med utställningen på Norrköpings museum. 

I utställningen ingick en artikel med rubriken "SD-politiker utreds för inlägg på nazistsajt" tillsammans med andra artiklar om nazism. SD i Norrköping anmälde museet för förtal. Polisen konstaterade att det inte fanns saklig grund för anmälan.

Artikelbild

| SS-soldater på marsch.

– Det gjorde det väldigt tydligt att de lokala partiföreträdarna inte vet vilken sorts parti de företräder. Till skillnad från partiledningen med Jimmie Åkesson i spetsen som jobbat mycket hårt för att sopa undan sambanden.

Att kopplingarna finns är självklart, framhåller Maria Robsahm.

– Lika självklart är att de svenska nationalsocialisterna sedan start försökt gömma undan att de vilar på samma ideologi som Hitlers nationalsocialism. Redan på 1930-talet markerade Gustaf Ekström, en av frontfigurerna i Nordisk Ungdom, avstånd till tysk nazism. Sedan anmälde han sig som frivillig till Waffen-SS. Och deltog 1988 i grundandet av Sverigedemokraterna.

Ekströms roll i samband med att SD grundades har den nuvarande partiledningen försökt tona ner. 

Artikelbild

| Maria Robsahm är frilansjournalist.

– Det har sagts att han fick vara med bara för att han stod för kaffe och bullar. Sanningen är att han var en av nyckelpersonerna och valdes till revisor i den första partistyrelsen 1988. 

I "Sverigedemokraterna och nazismen" finns en bild av hans dödsruna publicerad i en tidning för SS-veteraner 1995. Runan innehåller ett citat som syftar på det valspråk SS använde sig av: "Meine Ehre heisst Treue".

Artikelbild

| Maria Robsahm har kartlagt Sverigedemokraternas kopplingar till nazismen i en ny bok.

– Vid sin död var han en av Jimmie Åkessons partikamrater. Sedan dess har SD lagt ned hårt politiskt arbete för att göra en mer aptitlig och lättsmält version av en ideologi som borde ha försvunnit för alltid 1945.

I förordet till boken skriver de båda förintelseöverlevarna Livia Fränkel och Emerich Roth att det är dags att svenskarna förstår vilka Sverigedemokraterna egentligen är.

– Många andra har ju sett och förstått, säger Maria Robsahm och lyfter fram det som hände 2016 i Israel när ett möte mellan Israels utrikesdepartement och en grupp konservativa europeiska politiker ställdes in med hänvisning till att Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Kristina Winberg var en av deltagarna.

"Sveriges representant är medlem i ett parti med nynazistiska tendenser och därför valde utrikesdepartementet att inte inkludera henne i mötet" sade en talesman för Israels utrikesdepartement till Times Of Israel.

– Och då hade ändå SD jobbat stenhårt under lång tid för att framstå som Israelvänliga,

Varför har inte sambanden lyfts fram tydligare?

– Det har varit en mycket medveten strategi från SD att dölja detta för oss, säger Maria Robsahm. Det upprörande är att de har lyckats. 

Vad tror du ligger bakom SD:s framgångar?

– Delvis att de har en mycket stor kader som jobbar på sociala medier. SD är helt dominerande på nätet. Där har de andra partierna svikit sitt folkbildande uppdrag. 

Varför tog just du tag i detta?

– För att jag vill visa dem som sympatiserar med SD vad partiet egentligen står för. Aldrig i livet att mina grannar som funderar på att rösta på SD är nazister. Men partiet har lyckats gömma sina rötter.