• Hasse Alfredson och Tage Danielsson när det begav sig, här i revyn "Under dubbelgöken" i slutet av 1970-talet. Visans vänner i Katrineholm har firat Visans dag i Norden sedan 1977 och ägnar årets firande åt ett minnesprogram för Hasse och Tage. Foto:
  • Ulrika Wadell är medlem i Visans vänner som minns Hasse & Tage. Foto:
1/

Nu hyllas Hasse och Tage

Nöje

Hasse Alfredson gick bort förra året och Tage Danielsson skulle i dagarna ha fyllt 90. Detta fick Visans vänner i Katrineholm att ta sig an de välkända sånger som har gått till revy- och filmhistorien.

Ulrika Wadell i Visans vänner är ett så stort Hasse & Tage-fan att hon har en hel resväska med material om den legendariska humorduon.

— Jag har alltid tyckt att de var fantastiska. De var alltid så aktuella och lät oss titta i den där skrattspegeln. Och de hade stora, varma, öppna hjärtan, säger hon.

Länge har hon velat att Visans vänner skulle framföra ett minnesprogram från Hasse & Tages repertoar, men hon har mötts av en viss tvekan som visade sig bero på att visvännerna tyckte att det skulle vara svårt att framföra humornummer.

— Men jag tänkte på Hasse och Tages musik och texter, säger Ulrika Wadell.

Ur det perspektivet fanns ingen tvekan alls hos visvännerna; de låtar som framfördes i de klassiska revyerna och filmerna är många och älskade. Musiken var ofta lånad från annat håll medan texterna skildrade tidsandan samtidigt som de var märkligt tidlösa.

— Det svåra har varit att välja bort.

Till slut gick det och ett program sattes ihop för den hyllningskonsert som framförs på Visans dag den 11 mars i Musikens hus. Dagen firas alltid i samband med Evert Taubes födelsedag den 12 mars.

Tio personer på scenen kommer att framföra både välkända sånger, som "Blommig falukorv", "Öl" och "Stetsonhatt", men också mindre spelade som "Sov du lille svensk" med musik av Gunnar Svensson. Dessutom spelar Visans vänner Robert Brobergs "Mitt lilla fejs" som Tage Danielsson gjorde till sin.

— Och så spelar vi "Änglamark" som skrevs till filmen "Äppelkriget", där Evert Taube också spelade sig själv.

En av Ulrika Wadells egna favoriter, som också framförs den 11 mars, är "Rågsved". Den ingick i revyn "Konstgjorda Pompe" från 1963 och handlar om lyckan i vardagen:

"En sång om Rågsved – åtta trappor, fyra rum, två barn, en man och jag. En sån sång är väl inget att ha, men medge att en köksfläkt över spisen, det är bra"

Hasse & Tage

Hasse Alfredson (1931–2017) och Tage Danielsson (1928–1985) möttes på Radiotjänst och låg bakom radiosuccéer som "Mosebacke Monarki". I AB Svenska ord gjorde de ett otal revyer, filmer och böcker. Källa: Hasse & Tage-museet

Läs också

( 7 st )

Läs mer om dessa ämnen

Musikens husKonsertKultur/Nöje
Relaterat