På Konstmagasinets galleri i Katrineholm var det full aktivitet under onsdagen. Medlemmar i KIKK (Konstnärer i Katrineholms kommun) fanns på plats för att fixa med det sista inför sin årliga konstrunda, som drar i gång på långfredagen. Tanken är att Konstmagasinet, där alla konstnärer presenteras, ska agera utgångspunkt för den övriga konstrundan. Konceptet är detsamma som tidigare år, att alla som vill ges möjligt att besöka traktens konstnärer i deras hemmiljö – kika in i ateljéer, ta del av ny konst, eller bara umgås med konstnärerna i ett mer avslappnat sammanhang.

Gudrun Svahn, styrelseledamot i KIKK, är hoppfull inför årets konstrunda.

– Under förra årets konstrunda vet jag tvärsäkert att vi hade runt hundra personer varje dag här på galleriet. Det är mycket för oss. En vanlig vardag brukar vi vara nöjda om tio personer kommer hit, säger hon.

Artikelbild

För de som ännu inte besökt konstrundan, varför ska man ge sig ut?

– Det är ju så roligt att komma hem till konstnärerna. Man får upptäcka ny konst, ställa frågor och prata med konstnärerna på ett helt annat sätt än vad man vanligtvis kan göra.

Även i Vingåker är förberedelserna i full gång för den lokala konstrundan. Här är det kulturföreningen SOS (Söder om sjön) som bekant står som arrangör.

– Vi har en gemensam utställning på Åbrogården med totalt 19 konstnärer som ställer ut. Utöver det finns det tolv öppna ateljer runt om i Vingåkersområdet där konstnärerna visar upp sina verk, det är massa olika tekniker, säger Berndt-Joel Gunnarsson, vice ordförande i SOS.

Artikelbild

Om man ser till konstrundan generellt, är det något som är nytt för i år?

– Vi har en ny medlem. Han bor i Läppe och heter Manfred Mays, inflyttad från Tyskland. Han har sitt sommarboende här och har öppnat upp det för besökare i år. Han visar abstrakt måleri. Utöver det så har ju alla konstnärer också nytt material att visa upp.

Artikelbild

Konstrundorna i Katrineholm och Vingåker pågår 19-21 april.