I den lilla blomsterbutiken jobbar Seymour. Han drömmer om ett bättre liv och tjejen Audrey. En dag får han in en spektakulär, köttätande planta i butiken. Snart blir både Seymour och butiken populära.

Framgången har dock sitt pris. Plantan kräver mer och mer och Seymour tvingas till fasansfulla handlingar för att hålla den på gott humör.

I Turbinen pågår intensiva repetitioner inför helgens premiär. Elva aktörer och fem musiker finslipar på sånger, repliker, koreografi och ljudeffekter. Förberedelserna har pågått ända sedan i höstas.

Artikelbild

| Moa Knutas, Alma Enroth och Tove Magnusson spelar tillsammans plantan i "Little shop of horros".

Jenny Wistbacka har varit dramapedagog och regissör vid kulturskolans musikalutbildning sedan starten för tio år sedan. Då satte man också upp "Little shop of horrors", men hon kan se att det är mycket som har förändrats sedan dess.

– Då spelade vi i Cosmos, nu är vi i Turbinen. Eleverna lär sig på nya sätt, ensemblen och våra förutsättningar är helt annorlunda, så vi har gjort andra konstnärliga val.

Under åren har ungdomars vardag förändrats väldigt mycket, konstaterar Jenny Wistbacka. De har mycket mindre tid att avsätta till repetitioner. Sociala medier, extrajobb, körkortsutbildning och skolans hårdare krav på närvaro är några saker som konkurrerar om elevernas tid och engagemang.

– Det har gjort att vi har insett att vi måste förändra utbildningen - eller lägga ner.

Artikelbild

| År 2009 spelade Jeff Lindström Seymour.

Därför gör kulturskolan om musikalkursen från nästa termin. Bland annat blir den ettårig i stället för tvåårig, med möjlighet att fortsätta och bygga på med flera år. Dessutom kommer man inte att sätta upp färdiga musikaler.

– Vi kommer att plocka ur olika musikaler och bygga en föreställning, berättar Jenny Wistbacka.

Artikelbild

| Dramapedagogen Jenny Wistbacka regisserar uppsättningen i Turbinen.

Det ger möjlighet att ge eleverna en mer individanpassad musikalutbildning.