• Cia Ronach och Zaki Hussein dansade ett fartfyllt nummer koreograferat av Zaki under vinterkonserten "Fest i stan". Foto:
  • Foto:
  • Foto:
  • Foto:
  • Foto:
  • Foto:
  • Foto:
1/

Mångkulturell vinterkonsert i Tallåsaulan i Katrineholm

Katrineholm

Det var fullt ös i Tallåsaulan under "Fest i stan" på lördagen. Salen vibrerade av musik, dans och skönsång från olika delar av världen. Alla biljetter hade gått åt och arrangörerna förväntade sig stor publik även under söndagen.

Redan från början var det show när deltagare från Åsa folkhögskolas danskurs välkomnade alla besökare med ett framträdande i foajén. Men själva konserten öppnades av Peter Henriksson, Pelle Halvarsson och Henrik Olsson som framträdde med "Vinterverk". Efter dem kom barnkören och charmade publiken med låten "Allting vitt".

Sen var det dags för dans. Det dansades långdans från Skåne, ackompanjerat av Kulturskolans folkmusikgrupp. Och publiken fick delta i allsång när "Broder Jakob" skulle sjungas på fyra språk. Svenska, arabiska, tigrinska och somaliska var språken och texten gick att följa med i på programbladen.

Trio Karavan, bestående av kulturskolelärarna Pelle Halvarsson, Peter Henriksson och Fadi Kutaini, spelade flera låtar under konserten, bland annat "Blodstänk" och "Marknaden". Och Marin Dishley – en av konferenciererna – intog scen och sjöng en låt som hon själv skrivit. Låten hette "Hör min röst" och hon skrev den när hennes bästa vän i Syrien hade dött i ett bombanfall.

Publiken fick sedan smaka på en svensk-somalisk kultur- och musikförening, innan barnkören återvände och sjöng "Advent". Till sist var det dags för konferenciéerna Micke Mårtensson och Marin Dishley att sjunga "White Christmas" innan det var dags för en liten paus. I pausen fanns det möjlighet att köpa fikabröd från Somalia och Syrien, bakat av deltagare på Viadidakt.

Andra akten inleds med en klockringning och Världsmästarorkestern som spelade en låt från Ungern. Bland annat blandades dragspel, oud, fiol och två typer av gitarr i ackompanjemanget. Sedan var det allsång igen när Micke Mårtensson ledde publiken i Kents "Sverige". Det blev fullt ös när Mischmasch spelade en blandning av svenskt och syrianskt. Och sedan spelade Vinterorkestern låten "Cantina band". Efter det tog dansarna Zaki Hussein och Cia Ronach över scenen med ett dansnummer koreograferat av Zaki.

Till sist fick hela publiken vara med och sjunga Lalehs "En stund på jorden" innan föreställningen avslutades med att Världsmästarorkestern spelade "Fest i stan" till stående ovationer.

Presenterat på många språk

Konferencier var Micke Mårtensson, Mariam Yassin och Marin Dishley.

Tillsammans presenterade de alla framträdandena på tre språk – svenska, somaliska och arabiska.

Läs också

( 4 st )

Läs mer om dessa ämnen

Plats/TallåsaulanKatrineholmEvenemangKonsert
Relaterat