Här är gänget som gör musikalen "Att tro på sig själv". Från vänster längst fram: Olliver Ramäng, Evelina Grahn, Charlie Sköld Svenson (liggande) Svea Skog, Nina Eriksson, Vera Eriksson, Stephanie Hinas. Från vänster i rad två: Tuva Åstrand, Wilmer Svensson, Matilda Svensson, Alice Söderqvist. Längst bak ses ledarna Lena Westling, Karin Skäld och Ulrika Wicksell. Foto:

"Man ska våga vara sig själv, våga synas och våga ta plats"

Vingåker

Varför har du färgat hår? Magtröja? Blå ögon? Kommentarer och frågor kan kränka – eller öppna för samtal om vem man är. Ungdomarna i musikalen "Att stå upp för sig själv" vill få människor att tänka på tonlägets betydelse för självkänslan.

För tredje året i rad bjuder Vingåkers kommun in ungdomar att delta i en musikalvecka. Elva ungdomar har deltagit i årets vecka och är nu redo att kliva upp på scenen under lördagens sommarfinal i Säfstaholms slottspark i Vingåker och visa resultatet för publiken.

– Det handlar om att man ska tro på sig själv. Att vi alla är olika, och unika, säger Lena Westling, som är musikalveckans ledare tillsammans med Karin Sköld och Ulrika Wicksell.

Ämnet bör vara angeläget och de senaste siffrorna från landstingets Liv & hälsa-undersökning bland högstadieelever visar att många tjejer och killar i både Vingåkers och Katrineholms kommuner har det tufft på många vis.

Så mår unga

31 procent av tjejerna i årskurs 7 i Vingåker och 16 procent i Katrineholm har blivit mobbade under terminen. För killarna är siffran 12 procent i båda kommunerna.

16 procent av tjejerna i årskurs 7 i Vingåker och 3 procent i Katrineholm har blivit mobbad en gång i veckan eller i stort sett varje dag. För killarna är siffran 2 procent på båda orterna.

79 procent av tjejerna i årskurs 7 i Vingåker och 84 procent i Katrineholm trivs bra i skolan.

79 procent av killarna i årskurs 7 i Vingåker och 90 procent i Katrineholm trivs i skolan.

82 procent av tjejerna i årskurs 7 i Vingåker och 93 procent i Katrineholm har oftast någon att vara med på rasterna.

86 procent av killarna i årskurs 7 i Vingåker och 92 procent i Katrineholm har oftast någon att vara med på rasterna.

Källa: Landstinget Sörmlands Liv & hälsa-undersökning, genomförd i skolorna under våren 2017.

Inför första träffen i måndags hade ledarna för musikalveckan jobbat fram en grund att utgå i från. Deltagarna har sedan jobbat vidare med materialet, fyllt på med repliker, format danssteg och funderat på hur scenerna ska ta sig ut. En manusgrupp, en dansgrupp och en sånggrupp har jobbat.

– Allting skulle vara kul, om jag inte var så ful, sjunger ungdomarna i mikrofonen under genomdraget.

På scenen får karaktärerna kommentarer och frågor om sitt utseende, ord utsagda på ett vasst vis som får huvudena att hänga.

– Får jag inte vara som jag är, sjunger Wilmer Svensson, Matilda Svensson och Alice Söderqvist.

Vidare visar ungdomarna i musikalen hur ord också har kraft att stärka och peppa, bygga upp och skapa gemenskap.

– Hela musikalen handlar om att man ska våga vara sig själv, våga synas och våga ta plats, säger Svea Skog.

– Då förändras allt. Man mår bra, säger Charlie Sköld Svenson och berättar om att hon själv upplevt hur det känns när folk frågar om hårfärg och hårlängd på ett kritiskt sätt.

Dans är ett givet inslag i musikalen och sommaren 2018 flossas det från scenen. Foto:

– Man bryr sig om vad andra säger, säger Matilda Svensson och förklarar att de vill visa att en fråga eller kommentar sagd på ett positivt vis kan leda till att man vågar svara och förklara – och skapa förståelse för olikhet.

De nyblivna musikalartisterna trivs med uppdraget.

– Det är väldigt roligt, säger Nina Skog.

Musikalveckan är en del av Vingåkers kommuns sommarlovsprogram Sommarskoj, där det erbjuds aktiviteter för unga och där många är gratis och öppna för alla.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

KatrineholmVingåkerHälsaKultur/NöjePsykisk ohälsa
Relaterat