Delar av Stortorget fylldes av katrineholmare som stod upp för mänskliga rättigheter och som fick ta del av en mäktig manifestation. Foto:

Mäktig manifestation för allas lika värde

Katrineholm

Med musik, starka ord, humor, värme och värdighet manifesterades våra mänskliga rättigheter med besked på Stortorget på fredagen. Eftermiddagen blev precis så som arrangören Jenny Skarstedt hade vågat hoppas på.

– Ett vitt ägg och ett brunt ägg skiljer sig inte så mycket åt som stekta. Eller hur? sa dansaren Zaki Hussein och sammanfattade därmed varför flera hundra människor hade valt att samlas på Stortorget i Katrineholm på fredagseftermiddagen: alla är olika, men ändå lika, med samma värde och rättigheter.

Att lyfta fram betydelsen av FN:s konventioner om de mänskliga rättigheterna var Skarstedts syfte med arrangemanget "Tillsammans för varje människa", som inföll samtidigt som Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson valtalade i Stadsparken. Utan någon som helst budget utan enbart med människors goda vilja lyckades Jenny Skarstedt med många hjälpande händer ro evenemanget i hamn.

  • Cia Ronach och Zaki Hussein dansade på torgscenen. Foto:
  • Mohammed Mohammed både sjöng och talade om sitt Sverige. Foto:
  • Poeten Wafai Layla läste poesi på arabiska, som framfördes på svenska av Hanna Rasmussen. Foto:
  • 7 september-kören under ledning av Ingrid Falk. Foto:
  • Fogelstadkören framförde två låtar från "Kvinnorna och staden". Foto:
  • Mycket folk kom till torget för att se och höra bland andra Mama Morrigan. Foto:
  • Peter Henriksson och Ola Halvarsson, som också hade med sig Åke Malmström och Johannes Annfält på scenen. Foto:
  • Jenny Skarstedt, arrangören själv, framförde en av Bo Kaspers låtar med Johannes Annfält, Charlotta Lockwall och Elias Tegebjer. Foto:
1/

Sällan har det väl utdelats så många kramar på Stortorget som på fredagseftermiddagen, och sällan har väl stämningen på det normalt ganska tomma torget varit så välkomnande. Folk i alla åldrar samlades och när eldsjälen och tennistränaren Mohammed Mohammed höll tal slog han huvudet på spiken. I stället för att hälsa med ett "hej Katrineholm" ropade han "hej hela världen!".

– Jag ser hela världen framför mig nu.

Arrangemanget var varken politiskt eller kopplat till någon organisation. Massor av välkända och mindre välkända katrineholmare stod på scenen för att läsa poesi, berätta, sjunga, dansa och spela.

Det blev gripande, som när syriske poeten Wafai Layla läste dikten "Mitt namn är fyra siffror" om en asylsökandes vardag.

Det blev roligt, som när Mohammed Mohammed berättade om sin bakgrund: "Jag är född 1955, men har egentligen en annan födelsedag, 1984, när jag kom till Sverige. Så i dag är jag bara 34".

Det blev värmande, som när Jenny Wistbacka spontant tog upp en allsång i "Manta Manta" som ofta inleder konserter i Somalia.

Det blev vackert, som när Ola Halvarsson spelade ett klarinettsolo.

Det blev starkt, som när den för det speciella tillfället sammansatta 7 september-kören under ledning av Ingrid Falk framförde "Wade in the water" samt när Fogelstadkören väckte minnen från sommarens föreställning "Kvinnorna och staden" vid Lokstallet.

Och det blev tårfyllt, som när Cia Ronach höll ett kort tal om sitt och Zaki Husseins danssamarbete som har lett till att Zaki är en i familjen.

När programmet var slut och folk började skingras, stod 22-åriga Filsan Ibrahim kvar på torget och konstaterade stolt att allt hon läser och hör just nu om rasism, kränkningar och hot mot vår demokrati, det gäller inte i Katrineholm.

– Min stad står för något annat.

På scenen

På "Tillsammans för varje människa" medverkade bland andra Mama Morrigan, Peter Henriksson med kompisar, Astrid som framförde spoken word, Fogelstadkören, Wafai Layla, Charlotta Lockwall, Åsa Levander, med många fler.

Läs också

( 4 st )

Läs mer om dessa ämnen

Stortorget KatrineholmKonsertKultur/Nöje
Relaterat