Patricia Naumanen och Marie Magnusson spelar mordoffrets fästmö respektive moster i "Repet". Dragan Jankovic gör rollen som en av de iskalla mördarna. Övriga skådespelare i föreställningen är Björn Hellberg, Jens Wistbacka, Katarina Hallin, Morgan Hammarlund och Ove Nilsson. Bilden är från en repetition. Foto:

Makabert men kul i ny pjäs

Nöje

Drinkglasen klirrar och liket ligger under dukat bord; när Kannibalteatern sätter upp en makaber Hitchcock-historia gör den det med besked.

"I ensamhetens korridor" var förra årets pjäs i regi av Pia Widlund, som också skrivit manus. Det var första året som Pensionärernas hus användes som teaterlokal av Widlund, men inte sista. I år återkommer hon med delvis samma ensemble men en helt annan historia.

Engelsmannen Patrick Hamiltons pjäs "Repet" gjordes 1948 till film av självaste Alfred Hitchcock, då med John Dall och James Stewart i huvudrollerna. Den 18 januari är det premiär i Katrineholm för pjäsen som bygger på både filmen och den ursprungliga pjäsen.

"Repet" är en makaber mordhistoria som samtidigt lockar till skratt tack vare en smart dialog.

– Jag tycker om den mer och mer, säger Pia Widlund efter att ha jobbat med pjäsen sedan i höstas.

– Det finns komiska reflektioner i den som jag inte såg från början.

Pjäsen handlar om två män, Brandon Shaw (Dragan Jankovic) och Phillip Morgan (Björn Hellberg) som bjuder in till fest i sin lägenhet. Vad gästerna inte vet är att festmåltiden serveras från en kista i vilken det ligger en mördad man. David Kently, en gammal studiekamrat, har blivit strypt av Shaw och Morgan, vars motiv helt enkelt var att visa hur det perfekta mordet ska begås.

Phillip (Björn Hellberg) är inte lika lugn som Brandon (Dragan Jankovic) över vad de båda just har gjort. Foto:

Mördarna har hämtat inspiration från föreläsningar i mordkonst hållna av Rupert Cadell (Jens Wistbacka). Han är en av de ovetande gästerna på festen tillsammans med offrets fästmö, pappa och moster (Patricia Naumanen, Ove Nilsson och Marie Magnusson) med flera.

Dragan Jankovic, Patricia Naumanen och Katarina Hallin i en repetition av "Repet". Foto:

När Kuriren tittar in på en repetition är det en dryg vecka kvar till premiär. Kistan är på ingång och Pia Widlund har en tom whiskyflaska i högsta hugg. Den ska fyllas med äppeljuice, för drickandet är en framträdande del av pjäsen. Det blir en tydlig tidsmarkör, för en pjäs som utspelar sig i nutid innehåller knappast ett drinkbord. Att det är 40-tal visar sig också i det engelskt artiga "Mr-" och "Mrs"-tilltalet och i musiken som ramar in föreställningen; "Regntunga skyar", "Stormy weather" och "As time goes by".

Pia Widlund är nöjd med arbetet med pjäsen.

– Det är en fantastisk resa, från en packe manus på 80 sidor som ska bli en pjäs. Det är fascinerande och utmanande.

Pia Widlund har jobbat med samtliga skådespelare utom Patricia Naumanen förut.

– Det är kul med en ny i gänget, både för oss och publiken.

"Repet"

Bakom föreställningen finns Kannibalteatern och kulturföreningen Dud.

Regi: Pia Widlund

Enaktaren spelas i Pensionärernas hus den 18-20 januari.

Läs mer om dessa ämnen

Kultur/Nöjeteater