• Loa Falkman är en av de fem författargästerna på Litterär afton den 29 oktober. Foto:
  • Carin Hjulström. Foto:
  • Thomas Erikson. Foto:
  • Paul Hansen. Foto:
  • Mia Ajvide. Foto:
1/

Loa är en av fem i litterärt gäng

Kultur

En berättar i bilder, en annan i scenkonst. En tredje vet allt om besvärliga typer och en fjärde låter sin hjältinna utforska svenskarnas sexliv. Och så har vi en med särskilt bra koll på Vingåker. Där har ni laguppställningen på Litterär afton 2017.

Det finns gott hopp om en värmande, gripande och underhållande Litterär afton i Safiren i Katrineholm söndagen den 29 oktober, när årets fem gäster ska berätta om författarskapet och sina senaste böcker.

En av dem fem är Carin Hjulström, som vi lärde känna genom televisionen i bland annat den egna pratshowen. I år är det åtta år sedan hon också debuterade som författare, med "Finns inte på kartan".

I nya romanen "Lust och längtan", tittar radiojournalisten Frida Fors, huvudpersonen i flera av Hjulströms böcker, närmare på svenskarnas sexvanor och relationer. I intervjuer har Carin Hjulström sagt att sex borde ha en större roll i våra liv.

Till Litterär afton kommer också en av världens allra bästa pressfotografer, som har fotograferat och skrivit materialet i nya boken "Being there". Paul Hansen syns sällan själv i rampljuset men vi känner hans bilder desto bättre.

Han har mottagit otaliga priser, utnämnts till Årets fotograf i Sverige inte mindre än åtta gånger och utsetts till Världens bästa pressfotograf. En av hans mest uppmärksammade bilder på senare år är den från Gaza och ett begravningståg med två döda små syskon som bärs av sina farbröder. Den fick priset Årets bild. Paul Hansen fick även utmärkelsen Photographer of the year och pris för årets bästa bild i World press photo – allt för just den bilden. I boken "Being there" visas nära 200 av Paul Hansens mest uppmärksammade bilder. På Fotografiska museet i Stockholm visas nu även en utställning med samma namn som boken.

Thomas Erikson, ännu en av gästerna i Safiren, är ständigt på resande fot som beteendevetare och föreläsare. Han arbetade först i bankvärlden innan han blev konsult med fokus på ledarskap. Som författare har han förutom flera spänningsromaner gett ut succéboken "Omgiven av idioter".

Den har nu följts upp av "Omgiven av psykopater" med undertiteln "så undviker du att bli utnyttjad av andra". Även den har fått stor uppmärksamhet.

Mia Ajvide kommer också till Litterär afton. Innan hon blev författare på heltid var hon folkhögskolelärare, bland annat på Kjesäter i Vingåker.

Så det är ingen slump att hennes senaste roman "Älska Vingåker" utspelas just där. I den kritikerrosade romanen står Vingåkers starke man Olle i centrum och försöker, med en smula magi, göra sin kommun mer kärleksfull i 1970-talets Sörmland.

Och så välkomnar vi Carl Johan "Loa" Falkman till Katrineholm. Operasångaren som numera också känns igen som "Ica-Stig" behöver knappast någon närmare presentation efter fyra decennier då han har han sjungit och skådespelat på scener världen över.

Tillsammans med Andreas Lindahl har han skrivit självbiografin "Att vara Loa Falkman" där han inte bara berättar om framgångarna utan också om sina mindre roliga skolår, hur han brottades med dyslexi och hur han fann skrattet som en förlösande kraft.

Som om inte allt detta vore nog kommer delar av Katrineholmsrevyn att bjuda på underhållning i Safiren. Dessutom delas Katrineholms-Kurirens kulturpris 2017 ut, och som grädde på moset avtäcks konstverket som Madara Vaska Olin har skapat till Katrineholms-Kurirens 100-årsfirande. Som vanligt blir det också middag, boksignering och boklotteri under aftonen.

Bakom Litterär afton står Katrineholms-Kuriren och Hjalmar Petterssons bokhandel. Biljetterna släpps den 25 september och säljs i bokhandeln.

Litterär afton

Söndagen den 29 oktober i Safiren, Katrineholm

Årets författare: Carin Hjulström, Loa Falkman, Thomas Erikson, Mia Ajvide, Paul Hansen

Underhållning av Katrineholmsrevyn

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

KatrineholmSafirenKulturLitteratur
Relaterat

Mest delat denna vecka