Sven Bertilsson släpper tredje delen i sin albumtrilogi och kombinerar det med att ge ut en bok med texter och noter samt ge en konsert i Musikens hus på lördag. Foto:

Livfull punkt för trilogin

Musik

Livet och tiden sätter spår som Sven Bertilsson omfamnar i musiken. På lördag firar han sin färdigställda trilogi med en konsert i Musikens hus.

Julitamusikern Sven Bertilsson fyllde kanske livskvoten av spelningar under åren som underhållare i pianobarer runt om i landet. Men då och då återkommer lusten att stå på en scen och nu ska sista albumet, "Liv", i den trilogi som började formas redan 2006 firas.

Albumsläppet ackompanjeras av boken "Liv – spår i tiden" där alla 30 låtar från trilogin "Spår", "Tid" och "Liv" presenteras i noter, texter och bilder.

Att veta när det är dags att sätta punkt för ett skapande arbete är svårt. Men Sven Bertilsson lyckas genom att bestämma sig och se arbetet som något som blev där och då. Och så är det spännande att följa utvecklingen som blir.

— Jag gillar de första låtarna. De har sin charm. Musikaliskt har jag utvecklats. Textmässigt är det samma.

Han har i backspegeln kunnat se inspiration av Alf Hambe, liksom Bertilsson från Halmstad, i de tidiga texterna. Båda målar med ord och beskriver det stora i att finnas till och njuta av det lilla. Sven Bertilsson har många diskussioner med sin skrivande son om skapandet som väg till förändring – om en eventuell plikt att försöka förändra något i samhället. Men Bertilsson ser inga måsten med sin musik och sina texter. De kommer av lust, och han tror att de kan nå ut precis som det är.

Sven Bertilsson är utbildad musiklärare och jobbar på grundsärskolan i Katrineholm där han stortrivs. Foto:

Sven Bertilsson skriver nästan alltid texterna först. Att musiken som han började skriva och spela in för tolv år sedan skulle bli en trilogi visste han inte då.

— Men efter "Spår" visste jag det. Att sätta spår i tillvaron, det vill ju alla.

Då blev det också självklart att ro projektet i hamn.

— Jag hatar när saker inte blir klara. Det är som att ha en lös tand.

Boken som samlar materialet är som ett utökat skivomslag. Han har tagit så gott som alla bilder själv, men där finns också bland annat en bild på hans mamma vid texten till låten "Den nionde juni". Datumet var hennes födelsedag.

Sven Bertilsson ser redan bortom trilogin.

— Nu kan jag börja med något annat. En tanke är att skapa musik för barn, kanske till en föreställning.

Men först väntar konserten i Musikens hus i Katrineholm den 17 mars. Då firar Sven Bertilsson skivsläppet tillsammans med musikerna Catarina Sundin (som medverkar med sång på de två sista albumen), Anders Bergfjord, Peter Johansson och Jonas Waldefeldt.

Sven Bertilsson

Född 1958, växte upp i Halmstad. Skrev första egna låtarna som femåring.

Spelade symfonisk rock i Ars Nova, var medlem i popbandet Beauty. Har bott och jobbat i USA, och varit pianobarsunderhållare i hela Skandinavien.

Utbildad musiklärare, jobbar på grundsärskolan i Katrineholm.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

Musikens husKonsertKultur/NöjeMusik
Relaterat