• Bland dem som kom till invigningen Gösta Palmfjord, längst till vänster, ordförande i Ragnar Thoursie-sällskapet. Foto:
  • Cecilia Björk, ordförande i kulturnämnden, förklarar Katrineholms andra litterära bänk invigd. Foto:
  • Foto:
  • Skådespelaren Agneta Welander och Emil Sääw från SR Betong AB provsitter. Foto:
1/

Litterär betongbänk i Selma Lagerlöfs anda

Katrineholm

Litterär bänk nummer två tillägnas Selma Lagerlöf. Platsen är Stora Djulö. Flera intresserade katrineholmare hade sökt sig till invigningen i lördags. Där bjöds de på tal, bubbel och provsittning och skådespel av Agneta Welander.

Att Katrineholms andra litterära bänk tillägnas Selma Lagerlöf är inte konstigt alls. Hon var inte bara en stor författare utan även Nobelpristagare och kvinnorättskämpe som stred för kvinnors rätt att rösta.

Dessutom har Selma Lagerlöf tydlig koppling till Djulö herrgård. Här bodde hon under tiden hon skrev sin första bok, Gösta Berlings saga. Agneta Welander, skådespelare och aktiv i teaterföreningen i Katrineholm, tog för dagen rollen som Selma Lagerlöf och berättade om sitt liv och läste ett stycke ur "Nils Holgerssons underbara resa".

Det är också ur den berättelsen som citatet på bänken är tagen: Han slår ihop händerna och utbrister "jag har då aldrig sett något så vackert! Vad kan det här vara för trädgård".

Cecilia Björk (S), ordförande i kulturnämnden, säger att bänken både är en del av den offentliga konsten och en påminnelse om litteraturen och läsandet.

– Jag hoppas att den här litterära vandringen bara kommer att fortsätta. Förhoppningsvis kommer vi att få femton bänkar i kommunen. Jag tycker att det är passande att vi den här gången får en bänk som tillägnas en kvinna, förra gången var det en man - Ragnar Thoursie. Selma Lagerlöf var inte vem som helst. Hon var invald i Svenska Akademien, på den tiden var det fint,

Att bänken fick sin placering vid Stora Djulö var självklart, säger Cecilia Björk.

– Platsen ägs av kommunen och är katrineholmarnas egen. Sen är det otroligt vackert här. Man kan bara sitta ner ett tag och titta på utsikten mot Djulönäset.

SR Betongdesign AB har bekostat formgivningen, runt 80 000 kronor. Själva materialkostnaden, 30 000 kronor har kommunen stått för. Det som är kvar att göra är att färdigställa värmen som ska drivas av solceller.

Selma Lagerlöf

Selma Lagerlöf (1858-1940) föddes och dog på Mårbacka gård i Värmland. Hon blev hedersdoktor vid Uppsala universitet 1907 och mottog Nobelpriset i litteratur två år senare. Hon valdes in i Svenska Akademien 1914. I hennes utgivning finns, förutom "Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige", bland annat "Gösta Berglings saga" och "Herr Arnes Penningar". Källa: Albert Bonniers förlag

Läs mer om dessa ämnen

DjulöEvenemangKultur