Julian Yderbo, programkoordinator på Katrineholms kommun, kom med idén till kulturaftonens mysterielösning. Foto:

Kulturafton blir en högtid för problemlösare

Kultur

Kulturafton i Katrineholm på lördag byter både lokal och innehåll. I år blir det mystik och klurigheter i Lokstallet – men också musikunderhållning och utdelning av kommunens kulturstipendier.

Katrineholms kommuns kulturafton hålls traditionellt i Kulturhuset Ängeln. Men i år görs ett omtag, efter en idé av kulturkoordinatorn Julian Yderbo. Aftonen flyttas till Lokstallets nya teaterscen Turbinen samt ungkulturhuset Perrongen.

– Jag har länge varit ett fan av escape rooms, som blommade upp i Sverige för två år sedan. Jag har varit inne i Turbinen ganska mycket under byggnationen och tänkte att det skulle vara ett bra ställe att göra något på, säger Julian Yderbo.

Escape rooms är en form av utmaning där man med ett lag blir instängd i ett rum och får ledtrådar till hur man tar sig ut ur rummet, vidare mot lösningen av ett mysterium. I Lokstallet på lördag den 6 oktober bjuder en viss greve Räls in till konstinvigning av en dyrbar oljemålning som under aftonen försvinner. Genom att ha huvudet på skaft kan man hjälpa greven att hitta både målningen och konsttjuven. Tilläggas ska, att de kluriga deltagarna, som kan vara som mest 100 till antalet, under aftonen förflyttas till år 1780 och en herrgård som heter Turbinen.

Satsningen är ett sätt att locka nya målgrupper till kulturaftonen. Samtidigt hoppas Julian Yderbo att den trogna publiken ska tycka att det är spännande att lösa ett mysterium.

Aftonen inleds med kulturnämndens utdelning av årets stipendier till musikern Kristina Issa och filmaren Oliwer Carpman. Det blir också levande jazzmusik samt dans när mysteriet så småningom är löst.

Kulturafton i Lokstallet högtid för problemlösare

Ny inriktning och lokal på lördag i Katrineholm.

Läs också

( 6 st )

Läs mer om dessa ämnen

Katrineholms kommunPerrongenKultur/Nöje
Relaterat