Jim Axén hängde sin utställning i Konstmagasinet på torsdagen, tillsammans med gallerivärden Pontus Hammar. Foto:

Konsten kliver ur bilderna ut i rummet

Konst

Jim Axéns konst har visats på många platser, men aldrig i Katrineholm. Nu blir det ändring på den saken, med detaljer som kliver ut ur bilderna och bilder som kliver ut i rummet.

Att hänga en utställning handlar mycket om "kill your darlings", konstaterade konstnären Jim Axén när han på torsdagen jobbade med gallerivärden Pontus Hammar i Konstmagasinet.

Humor och klurighet, men också allvar och samhällskritik är vad besökarna i Kikks galleri kan förvänta sig. Axén har låtit konsten fortsätta i bokform och visar bland annat verk som kommer i nästa bok.

– När man jobbar med böcker tillförs ett berättande element, säger han.

Jim Axén visar konst i Katrineholm för första gången. Foto:

I Konstmagasinet visas den grafiska tekniken gicléetryck, måleri och skulpturer, och böckerna "Varia" och "Blundaren". Några av verken på väggarna har en naturlig fortsättning i rummet. Som en rund tärning, som finns både som bild och objekt, och hatten som inte utan anledning bär titeln "Smaken är som baken – delad". En svit med bilder visar detaljer över mänskliga beteenden från en annan målning. "Aktörer i det designade helvetet" är titeln. Utställningens andra svit, "Gränser" handlar om folkvandring orsakad av miljö och krig.

Jim Axén, bosatt i Vagnhärad, är representerad på bland annat Nationalmuseum och Moderna Museet, han har fått Landstinget Sörmlands kulturstipendium och Trosa kulturpris, med mera. Sommartid är han curator på Konsthallen S:ta Anna.

På lördag den 29 september är det vernissage för utställningen, som pågår till 17 oktober.

Läs också

( 5 st )

Läs mer om dessa ämnen

KonstKultur/Nöje
Relaterat