Katrineholmsrevyns nummer ”Black teachers" tog sig till final i klassen för lokala nummer. Det är ett nummer som handlar om den situation av hot, våld och misshandel som sågs på Järvenskolorna under hösten 2017 och är också ett nummer som driver med läraryrkets krav på flexibilitet. Foto:

Katrineholmsrevyn föll i finalen när revy-SM avgjordes i Halmstad

Katrineholm

Katrineholmsrevyn reser inte hem med någon SM-titel från revy-SM i Halmstad.

– Klart det svider. Men de som vann har bra nummer, säger Cissie Brunosson, revyns producent.

Eskilstunarevyn tog hem SM-titeln i dans- och rytmklassen.

Under fyra dagar har revy-SM avgjorts i Halmstad med 300 revydelegater. Många av dem har varit med och tävlat med nummer i de fem klasserna som SM kretsar kring; sång och musik, sketch, monolog, lokalt nummer, och dans och rytm.

Katrineholmsrevyn hade skickat in bidrag till samtliga fem klasser och kvalificerat sig till semifinal med två nummer i två olika klasser, ”Killar” i sång- och musikklassen och ”Black teachers” i lokala klassen.

Att Katrineholmsrevyn har nummer uttagna i revy-SM har blivit lite av en vana. Även förra året tävlade revyn med två nummer. Då tog dock SM-drömmen slut i semifinalen. I år fanns hopp om större framgång, eftersom båda numren tog sig till final från semifinalerna och när vinnarna skulle förkunnas från scenen på Halmstad teater var spänningen olidlig.

Första klass att prisas var den i dans och rytm. Här var Eskilstunarevyn direktkvalificerade till finalen och var också den revy som vann genom numret ”Obalans”. Jublande glada tog Eskilstunarevyns representanter emot applåder på scenen för vinsten och titeln svensk mästare i revy.

Tyvärr gick det inte lika bra för Katrineholmsrevyns nummer "Killar" i när segraren i sång- och musikklassen förkunnades. Här förlorade man till Falkenbergsrevyn AB:s fördel som vann med numret ”Nassarna”. Ett brännande aktuellt samhällskritiskt nummer om nazister i Göteborg.

– Det är vasst. Det är bra att folk vågar ta ställning. Det är precis det vi ska göra. Det här är vår scen för att påverka och förändra, kommenterar Katrineholmsrevyns Cissie Brunosson .

Katrineholmsrevyns nummer ”Black teachers" tog sig till final i klassen för lokala nummer. Det är ett nummer som handlar om den situation av hot, våld och misshandel som sågs på Järvenskolorna under hösten 2017 och är också ett nummer som driver med läraryrkets krav på flexibilitet. Tyvärr var inte heller det numret som vann juryns hjärtan. Vinnare i klassen blev Osbyrevyn med numret ”I väntan på bussen”. Men Cissie Brunosson hyllar även det numret och menar att de inte kan vara alltför besvikna över att det vann.

– Det är stenhård konkurrens och svinbra nummer i år. Vi gjorde en bra final och har fått sätta Katrineholm på revykartan, säger Katrineholmsrevyns ena halva av producentduon.

Klassen för sketch vanns också av Osbyrevyn, med numret ”Ny på jobbet”.

Monologklassen vanns av Mölndalsrevyn med numret ”Nils och freudianska felsägningar”. Här var Katrineholmsrevyns Håkan Brunosson en av dem som deltog i klassens jury.

Under prisutdelningen delades också utmärkelsen Povels penna ut av Povel Ramels barnbarn. I år gick priset till textförfattaren Anna Bromée, med Nyköping som hemort. Hon var stolt över att få ta emot pennan i silver och tillägnade priset alla tjejer som skriver revytexter.

Povels penna har delats ut sedan 1995 och är ett pris som den tävlande textförfattaren själv ansöker om. 2015 tog Katrineholmsrevyns Niklas Linder (då Johansson) emot priset.

Strängnäsrevyn prisades med utmärkelsen Karl Gerhard-hatten, som delas ut av Karl Gerhard-sällskapet och går till ”ett satiriskt revynummer som speglar tidens ansikte i Karl Gerhards anda”. Strängnäsrevyn fick utmärkelsen för numret ”Rom ha´re” med text av Magnus Myllis.

Läs mer om dessa ämnen

katrineholmKulturrevy