• Den 1 maj repade Katrineholms kammarkör inför de gemensamma framträdandena. Foto:
  • Ingrid Falk leder båda körerna. Foto:
1/

Kammarkörer i nytt samarbete

Musik

I vår ställer sig Nyköpings och Katrineholms kammarkörer på scen och sjunger tillsammans. De omkring femtio sångarna bjuder på låtar från bland annat Povel Ramel, Beatles och Duke Ellington.

För omkring ett halvår sedan blev Ingrid Falk Nyköpings kammarkörs nya dirigent.

Hon har sedan 2009 även dirigerat Katrineholms kammarkör och tycker att samarbetet mellan de två körerna är väldigt roligt. Själv bor hon mellan de två städerna, i Sparreholm, där de hade en konsert tidigare i april.

– Just nu har jag förmånen att kunna slå ihop de två körerna vilket är jätteroligt. Det är en väldigt spännande känsla när man ser alla tillsammans göra något som vi tycker är det roligaste som finns. Till det kommer de skickliga musikerna, det blir en väldigt bra konsert.

Att gå från en normalstor kammarkör till den storlek som uppstått i samband med det gemensamma arbetet har varit en positiv utmaning för henne och sångarna.

– Man tycker att det är roligt när det kommer nya människor eftersom man delar intresset. Jag måste verkligen ge en eloge till sångarna som lagt jättemycket engagemang i detta. Det är många stämmor som måste sitta och de har verkligen jobbat och lagt ned mycket tid.

Körerna har nu gjort två spelningar och gör ännu en i Katrineholm den 3 juni. Totalt kommer det att vara över 50 sångare som står på scenen.

– Det här blir ett lite annorlunda projekt än vad vi brukar göra. Vi vill testa ett nytt koncept och göra lite annan typ av musik än vad vi brukar göra, säger Ingrid Falk.

Hon menar att gemene man kanske vanligtvis förknippar kammarkörer med svensk musik utan instrument och påpekar att det finns en otroligt rik skatt i Sverige på musik som är skriven för kör.

– Det är väldigt typisk kammarkörrepertoar. Nu kommer vi sjunga mer åt det jazziga hållet och vi har ett kompband också med pianist, trummis och en kontrabasist.

Det blir musik av allt från Povel Ramel till Beatles. Urvalet av låtar gjordes från en lång lista som togs fram av Nyköpings kammarkör som också stått som initiativtagare bakom samarbetet.

– En av mina favoriter med Povel Ramel är "Underbart är kort", sedan sjunger vi bland annat "Cabaret" och "I got rhythm". En annan favorit som jag tror att kören även tycker väldigt mycket om är en spiritual som heter "Wade in the water". Den är rolig att sjunga och har ett bra arrangemang, säger Ingrid Falk.

Konserten

"Släpp sångerna loss - det är vår"

Katrineholms kammarkör och Nyköpings kammarkör med solister

Musikens hus, Katrineholm, den 3 juni.

Arrangör: Katrineholms kammarkör

Körerna

Katrineholms kammarkör bildades 1974 av Ingemar Pettersson. Ingrid Falk har varit dirigent och konstnärlig ledare sedan 2009. Kören sjunger både sakralt och profant och allt från stora körverk till svensk körlyrik.

Nyköpings kammarkör har funnit sedan 1965 och bildades av Nils Köllerström. Han ledde sedan kören i 17 år. Kören sjunger både lättsam jazz och körverk och är välkänd för sina traditionella julkonserter.

Läs också

( 7 st )

Läs mer om dessa ämnen

KatrineholmMusikens husNyköpingMusik
Relaterat