• Tomtefar och Tomtemor, misstänkt lika Glenn Rindhoff och Nicka Fröberg, lyckas alltid hålla sams till jul även om en och annan fnurra på tråden kan uppkomma i stressen. Nu laddar de för den 16:e levande julkalendern på Stortorget. Foto:
  • Jenny Wistbacka har skrivit och regisserat Kulturskolans julkalender på Stortorget. Foto:
1/

Julstök med oväntat besök

Nöje

Förra året var det ett julbi och i år kommer julclownerna. Den levande julkalendern på Stortorget har haft många oväntade inslag under åren. Nu ligger Tomtefar och Tomtemor i startgroparna för att åter möta publiken.

Tomtemor och Tomtefar drar blickarna till sig i Näckrosen-gallerian i Katrineholm en onsdag i november. Små barn tittar längtansfullt, vuxna ser ut att bli glatt förvånade. Det dröjer lite innan tomtefamiljens vardag ska bli offentlig ute på Stortorget, men julstöket står onekligen för dörren. I varje fall för Tomtemor.

— Jag börjar känna mig lite stressad. Ibland tycker jag att jag får göra allt, säger hon och tillägger med en blick på maken:

— Tomtefar ägnar sig mest åt att putsa på renen.

Ryktet säger att Tomtefar också lägger orimligt mycket tid på spelet Candy crush. Han förnekar det inte, men tycker ändå att han hinner med sina sysslor.

— Jag övervakar arbetet och ser till så att allt är på plats. Det är lugnt. Jag har koll på läget, säger han.

Om lugnet är bedrägligt eller inte visar sig snart. Tomtefar konstaterar att e-handeln har tagit över en del av hans arbete. Samtidigt kan Postnord komma att behöva hans hjälp i år, tror han.

— Det är ett stort orosmoln.

Bortsett från den oron ser det ut som om julefriden kommer i år också. En och annan skärmytsling mellan Tomtefar och Tomtemor är nog oundviklig med tanke på allt arbete som görs. Men när det väl kommer till kritan vet de hur äktenskapslyckan ska behållas.

— Många mandlar i gröten. Det gillar han, säger Tomtemor.

— Och så blir man snäll av Tomtemors pepparkakor, säger Tomtefar.

— Det är ett hemligt recept, inflikar Tomtemor.

Den 3 december kan paret ses på Stortorget, för då rullar "Jul på torget" i gång. Det är andra året som Kulturskolan håller i föreställningen på söndagarna i december. "Jul på torget" spelas även på torsdagar, för förskolebarn i kommunen. Föreställningarna är ett ypperligt tillfälle för Kulturskolan att nå ut till så många barn som möjligt, inklusive nya målgrupper – allt i linje med skolans uppdrag. Dessutom har det nya inslaget i årets föreställning ett universellt språk, så även barn som inte förstår svenska än kan hänga med.

Årets julpjäs börjar med att tomtefamiljen har det ovanligt lugnt, så lugnt att den kan åka på semester. Men när familjen ger sig av övertas tomtestugan av clowner.

— Och det händer grejer. Det blir nästan lite läskigt, lovar Jenny Wistbacka, regissör och manusförfattare.

Dejt med Tomten

"Jul på torget" spelas på söndagar i december, med sista föreställningen på självaste julafton.

Tomtefar träffas inte bara i samband med föreställningarna, utan också på Tomtenatta och julskyltningen i centrum.

Läs också

( 11 st )

Läs mer om dessa ämnen

KatrineholmKulturskolanStortorget KatrineholmJulKultur/Nöje
Relaterat