Jazzklubben har fått ett nytt vardagsrum

Musik

Katrineholms jazzklubb har varit tom på toner i mer än ett år på grund av lokalbrist. Men så öppnade sig en ny möjlighet. Den 6 september ordnas första konserten i Opalen, lokalen intill Safiren.

Hot house jazz & blues hade sitt "vardagsrum" på Villa Sandhem i ett tiotal år. Samarbetet avslutades för ett och ett halvt år sedan när Villa Sandhem slutade med musik och sedan dess har jazzklubben varit vilse.

– Vi har haft några möten för att diskutera vad vi ska göra, säger Christer "Coco" Cronholm som är klubbens ordförande.

Men diskussionerna ledde inte vidare förrän Katrineholms jazz- och bluesfestival, som initierades av bland andra Christer Cronholm, hölls för andra gången i somras vid Djulö herrgård.

Samarbetet mellan jazz- och bluesfestivalföreningen och Hotell Statts/Djulö herrgårds Thomas Thor och Sarah Lagerbäck har flutit på så bra att Christer Cronholm funderade på om de också kunde hjälpa till med en lokal till jazzklubben.

Det kunde de: från och med nu kör Hot house jazz & blues sina evenemang i Opalen, lokalen som ligger vägg i vägg med Safiren. Det blir musik och mat i en lokal som passar bra storleksmässigt.

– Det är jättekul att hitta nya användningsområden för lokalen, säger Sarah Lagerbäck.

I höst blir det tre konserter, den första redan den 6 september då Bitter blues återkommer till jazzklubben. Klubben rivstartar dessutom hösten genom att vara medarrangör i Musikens hus på lördag för konserten Springflod, med bland andra Arne Forssén.

Höstens andra konsert i Opalen blir med Hennes majestät den 4 oktober.

– Det är ett helt nytt gäng, med jättespännande musik, mycket blås, säger Christer Cronholm.

Höstens program avslutas den 1 november med ingen mindre än Nisse Sandström med gäster. Saxofonisten från Katrineholm drar alltid stor publik.

Christer Cronholm tycker att jazz- och bluesintresset har fått ett uppsving i och med den nya festivalens popularitet. Det intresset kan öka än mer när kulturskolan i höst startar egen jazzklubb med elever.

Om satsningen på Opalen går bra och konserterna fortsätter till våren är planen att elever från kulturskolan ska kunna vara förband på Hot house-konserterna.

– Det blir som en plantskola och det hoppas vi mycket på.

Hot house jazz & blues

I föreningens styrelse ingår Christer Cronholm, Pia Olby, Lena Andersson och Charlie Rangstedt.

Jazzklubben Hot house bildades 1975 och övergick 2006 i Hot house jazz & blues

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

SafirenKonsertKultur/NöjeMusik
Relaterat