"Ibland passar inga bitar alls", säger Ma Oftedal. Foto:

"Ikoner är som ett fönster till det heliga"

Sköldinge
annons

Sorg, ömhet, styrka. Kändisprästen Ma Oftedals ikoner är en nyckel till något större.

Det började som en väg ut ur sjukdomens tristess. Under körtelfeberns våld tvingade Ma Oftendal sig själv att bli kreativ. En gammal sliten bibel revs i atomer och något nytt skapades. Sen gick hon vidare till glossiga magasin. Kanske kunde hon göra sina alster även i färg? Resultatet har visats på flera ställen i landet och under fredagen kom turen till Sköldinge, där Ma Oftedal numera tjänstgör som präst.

— Det känns väldigt kul att ställa ut här. Framför allt eftersom det är så nära till kyrkan, säger hon och pekar i riktning mot Fridhem som skymtar bakom träden.

Och besökarna verkar uppskatta konsten.

— Jag är intresserae av Jesus med törnekronan, säger en.

— Jag tingar Fransciskus, säger en annan.

Ma Oftedal klappar händerna och konstaterar att hon älskar livet som konstnär.

Henne alster är klassiska ikoner och arbetsmaterialet förvärvar hon på loppisar och genom bekanta – favoriten är gamla upplagor av Sköna Hem från 90-talet.

— De har den rätta strukturen, konstaterar Ma Oftedal.

Men ibland är det svårt att hitta de rätta färgerna. Verkligheten är för komplicerad för att avbildas med hjälp av urrivna magasinssidor. En himmel har många nyanser, hudfärger likaså.

Ikonerna väljer hon med omsorg. Nyckeln: att beröra.

— Ikoner är ett fönster till något större, till det heliga. På samma sätt vill jag med mina verk ge ett fönster till de stora känslorna.

annons

Mest delat denna vecka