Även om det snart är Alla hjärtans dag kommer med stor säkerhet ingen kärlek att flöda i den gemensamma tvättstugan.

I tvättstugan finns inte mycket kärlek att få

Krönika

Alla hjärtans dag närmar sig och i butikerna är mycket rött, rosa och hjärtformat. Men i det nav kring vilket mången barnfamiljs vardag snurrar är det ofta allt annat än hjärtligt.

Vi snackar om tvättstugan. Platsen där aggressionerna växer i takt med luddbollarna. Strax före jul slog en äldre man i Nacka en yngre tvättstugeantagonist med en sopborste sedan den sistnämnde hade dragit ut på sin tvättid, rapporterade Aftonbladet.

Dålig respekt för bokade tvättider samt kvarlämnat ludd är tydligen främsta orsakerna till konflikter, enligt Hem & Hyra. Just dålig städning tycks verkligen vara ett trätoämne.

I Ängelholm vill det kommunala bostadsbolaget sätta upp övervakningskamera i en tvättstuga för att komma åt slarvpellarna, enligt lokala medier.

Varför är just tvättstugan ett så laddat område? Förra året sa psykologen Per Johnsson till SVT att det antagligen är allmänt missnöje med tillvaron som får ilskan att pysa ut i den gemensamma lokalen, där vi samtidigt ägnar oss åt något så privat som att tvaga underkläder.

Slagsmål hör dock antagligen till ovanligheterna i tvättstugan. Vi är ju svenskar. Vi skriver hellre anonyma meddelanden till vår luddspridande nemesis än möter hen öga mot öga.

Den numera mångåriga sajten argalappen.se har samlat exempel från verkligheten. Tvättstugelappar är en helt egen kategori där invektiven blir till en blomstrande konstform – eller vissnande, beroende på vad man föredrar.

Faktum är att de handskrivna meddelandena ofta har så grovt språk att det inte kan återges här (jag kan på sätt och vis förstå utmaningen i att hålla känslorna under kontroll när någon har bajsat på golvet i tvättstugan). För den som gillar mustiga formuleringar är arga lappar å andra sidan en guldgruva att ösa ur. "Må dina pungkulor brinna i helvetet" är ett av de mer sansade budskapen till någon som stulit en annans tvättnyckel.

Vissa meningsutbyten känns, i jämställdhetens namn, sunkiga. En lapp med texten "för det första har du tvättid till 17.00. Och du har dessutom haft tvättmedel i sköljmedelsfacken" kompletteras av den skyldige med svaret "jag är ledsen men jag föddes som man". Det är olyckligt att dumförklara både sig själv och halva mänskligheten.

Att de flesta vill slippa tvättstugan och ha egen tvättmaskin och tumlare i bostaden är inte ett dugg konstigt. Men den som tror att allt då blir frid och fröjd tror fel.

Arga lappar blir kanske inte kommunikationssättet i en egen tvättstuga, eftersom upphovspersonen antagligen kan avslöjas på handstilen. Men vissa konflikter kvarstår. Som den om ohemult stora tvättmängder och hur det är möjligt att blott vissa personer i ett hushåll förväntas vara ansvariga för tvättnavet.

Den som bor ihop med eller har varit en tonåring vet exakt vad jag gaggar om.

Bäst just nu

Skolstrejker för klimatet, som här i Bryssel, sprider sig över klotet, med inspiration av Greta Thunberg. Barnen har greppat det vuxna inte vill se.

Läs också

( 8 st )

Läs mer om dessa ämnen

KrönikaKultur/Nöje
Relaterat