"Sann", "berörande", "igenkänning – vi är från Vingåker!" var några av publikens omdömen efter visningen av "Amatörer" på Ängeln. Efter filmen samtalade journalisten Kerstin Svenson, till höger, med filmskaparen Gabriela Pichler och skådespelaren/näringslivsstrategen Fredrik Dahl. Foto:

Hyllad filmskapare mötte publiken på Ängeln

Kultur/nöje

Flerfaldigt Guldbaggebelönade filmskaparen Gabriela Pichler skildrar småstaden och dess människor med mycket kärlek. I tisdags var hon i Katrineholm och berättade om senaste filmen, "Amatörer", för en publik som kände igen sig.

Den fiktiva kommunen heter Lafors men "Amatörer" är inspelad i Svenljunga. Rollen som kommuntjänstemannen Musse spelas av Svenljungas näringslivsstrateg Fredrik Dahl. Gabriela Pichler, som ofta använder sig av amatörskådespelare i sina filmer, har tidigare gjort stor succé med "Äta sova dö" som belönades med hela fyra Guldbaggar 2013.

Hon och Fredrik Dahl fanns på tisdagen på Kulturhuset Ängeln för att berätta om "Amatörer" under Film i Sörmlands Filmakademi. Filmakademier arrangeras några gånger per år i Sörmland.

"Amatörer" handlar om ett brukssamhälle i utförsbacke som försöker locka till sig en tysk lågpriskedja. För att göra Lafors känt ska det göras en kommunfilm. Då kulturbudgeten är förbrukad kommer Musse med idén att låta skolungdomar göra filmen. Gabriela Pichler har skrivit manus med Jonas Hassen Khemiri och publiken i Ängeln fick efter att ha sett filmen veta mer om hur man skildrar det mikrokosmos som småstaden är. Pichler förklarade att arbetet med att skapa filmen inleddes för fyra år sedan och att det har handlat om att studera det lilla för att säga något om det stora.

Publiken i Ängeln bestod främst av filmentusiaster som hyllade det de just sett. "Den kändes väldigt sann", "berörande", "igenkänning – vi kommer från Vingåker" var några av omdömena.

– Vi ville göra en nutidsberättelse om hur bilden av ett samhälle inte förändras i takt med verkligheten, sa Gabriela Pichler som konstaterade att det finns en desillusionerad bild av småstäder som utflyttningsområden. I själva verket flyttar folk in, men de som gör det ses inte som "rätt" människor.

– Men kanske är de landsbygdens framtid. Kanske är det på landsbygden som integrationen är på riktigt. Där träffas man på samma Ica och stöts och blöts vid samma bankomat.

Fredrik Dahl såg i sin yrkesroll en stor möjlighet i att kunna få filminspelningen förlagd till Svenljunga – inte minst i ljuset av att grannkommunen Ulricehamn i många år kunnat stoltsera med att "Änglagård"-filmerna spelades in där. Vad han inte visste från början var att han själv skulle erbjudas en roll i filmen. Plötsligt kunde han se sig själv på vita duken – och lika plötsligt befann han sig på filmfestivalen Tribeca i New York, där "Amatörer" tävlade och där stjärnor som Robert Redford och Ray Liotta också fanns.

För Fredrik Dahl var medverkan i filmen ett sätt att sätta småstaden i allmänhet och Svenljunga i synnerhet på kartan. Han räknar inte med fler roller, men är glad över upplevelsen och samtidigt förvånad över hur vissa människor tror att framgång inte kan gå hand i hand med att leva i en småstad.

– Folk sa "nu när du har lyckats, ska du flytta?".

Det har inte Fredrik Dahl för avsikt att göra.

– Det är viktigt att visa rösterna och styrkan som finns på landsbygden.

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

Kulturhuset ÄngelnKultur/Nöjefilm
Relaterat