Huka dig Donald Trump – nu är Hjalmar på gång

Nöje

Flytten från storstaden till lilla Brevens bruk kom att bli en sådan succé att Hjalmar-revyn stannar kvar. Målet med flytten var att få närkontakt med publiken.

— Det är så härligt att se publiken reagera på det vi gör, säger Peter Flack.

Föreställningen har samma namn som förra årets uppsättning "Varning för Hjalmar" men en hel del är nytt.

— Det är en stor risk vi tar med premiären. Vi har premiär fredag den trettonde och hur smart är det egentligen, inleder Peter Flack presentationen av årets revy.

Bland annat är stolarna utbytta. Nygamla stolar är inköpta från Danmark då en teater i Köpenhamn bytte ut sina stolar. Nu kommer publiken att sitta bekvämt i väl insuttna sammetsröda stolar. Lokalen är densamma som förra året, Bruksteatern i Brevens bruk. Scenen är som förra året Brevens bruks södra station. För musiken svara liksom 2016 Stephan Bergs Ute-Brass.

Innehållet i revyn har fått en uppfräschning, inaktuella sketcher har bytts ut mot rykande färska. Vi kommer att få möta USA:s president Donald Trump och Nordkoreas president Kim Jong-un i ett sångstycke där Peter Flack utmanar sin dotter, Amanda Flack i rollen som Kim Jong-un på alla sätt. Men naturligtvis får Trump svar på tal.

Nytt för i år är också att publiken får träffa paret Mandelmann. För den som inte känner till paret Mandelmann så är det ett bondepar som gör succé på tv med sitt lite gemytliga sätt att bedriva kravmärkt jordbruk vid Djupadal i Skåne. Gården drivs med miljötänk och självhushållning som ledstjärna. I revyupplagan skämtas det ödmjukt med paret. I rollerna har vi Peter Kjellström och Marie Kühler.

Det har väl inte undgått någon heller att regeringen har infört värnplikt igen. Men skulle det ha undgått någon så påminns vi naturligtvis av revyn. Det görs med ett klassikt sångnummer av trion Sisters in arms.

För Eskilstunasonen Peter Kjellström är det 15.e året tillsammans med Peter Flack.

— Ja, men det första vi gjorde var inte Hjalmar utan en deckarfars som hette "Nu är det klippt" med Birgitta Andersson och Thomas Oredsson. Året efter var första gången jag var med i en Hjalmarrevy och den spelades då på Badhuset i Örebro, sedan dess har jag varit fast. Det är otroligt roligt och jag har en väldigt stor frihet i det jag gör. Det är ett bra gäng och vi har alltid roligt, berättar Peter Kjellström.

Vad tycker du om flytten ut till Brevens?

— Du vet man är ju lite bekväm av sig, i Örebro kunde jag cykla till Parkteatern, jag bor nära den. En stor fördel här är att det är mera intimt. Det är en riktig teatersittning, publiken äter inte under tiden och då får man bättre uppmärksamhet och kontakt.

Hur är det att spela Mandelmann?

— Parodi är lite svårt i dag, alla har inte samma referenser i dag och har sett allt. Vi försöker göra numret på ett sätt som gör att det inte är nödvändigt att ha sett programmet på tv. Jag hade till exempel inte sett så mycket av Mandelmann innan.

  • Peter Flack gör en perfekt kopia av Donald Trump, USA:s president där alla inslag ingår. Det gäller såväl kaxigheten som twittrandet. Foto:
  • Marie Kühler och Peter Kjellström spelar paret Mandelman. Foto:
  • Åsa Bergfalk och Maria Dubbelman flankerar Peter Flack i en av de trånga logerna under scenen i Bruksteatern. Foto:
1/

Hjalmar

Hjalmar Berglund föddes i den första revyn "Rädda Hjalmar" för fyrtiosex år sedan.

Hustrun Hilda har varit hans eviga följeslagare under alla år.

I början av åttiotalet växte Hjalmar från Viby utanför Örebro till en rikskändis som medverkade på tv.

För ett år sedan flyttade Hjalmar ut på landet, från Parkteatern och in i Brevens bruks bruksteater.

Nypremiär för revyn fredagen den 13 oktober.

Läs också

( 4 st )

Läs mer om dessa ämnen

Brevens brukKultur/NöjeWEBB_TVnöje revy teater
Relaterat