Hyllningen till Barbro Hörberg fyllde Musikens hus. Foto:

Hörbergs visor har många vänner

Katrineholm
annons

Visan har många vänner. Inte minst den som är skriven av Barbro Hörberg, vars musik på söndagen fyllde Musikens hus i Katrineholm på alla sätt.

Varenda publikstol i konserthuset blev nämligen upptagen i och med att biljetterna sålde slut.

– Jag är glad att så många av er kommit hit! Vet ni, att på Storsjöyran i Östersund hade de en alldeles särskild Barbro Hörberg-hörna med artister som Love Antell och Frida Hyvönen? Den går på export nu. Så man kan säga att hon är lite grann i ropet igen – och igen, sa Ulrika Wadell och fattade gitarren för att sjunga "Korta lyckor".

Det var också rubriken på kvällens hyllning till Barbro Hörberg (1932–1976).

Visartistens betydelse i svensk musikhistoria aktualiserades även nyligen med en biografi, "Barbro Hörberg – med ögon känsliga för grönt".

Ulrika Wadell från Visans vänner hedrade Hörberg med en uppmärksammad konsert för fem år sedan. Ända sedan hon var ung på 70-talet har hon följt vispionjärens ledstjärna, vilket KK nyligen kunde berätta i en artikel.

Den inblick som hon fått i Hörbergs liv, bland annat genom kontakten med viskompositörens och sångerskans bröder, har hjälpt till att sätta in musiken i nya sammanhang. På det sättet, menar Wadell, har visorna kunnat bli som nya.

Det var följaktligen med stor entusiasm och innerlig kärlek som Ulrika Wadell och hennes visvänner Tomas Ljung, ståbas, och Rolf Hellqvist, dragspel, framförde sitt pärlband av Barbro Hörbergs kristallklart frispråkiga och varmhjärtade sånger för den stora publiken.

Läs också

( 1 st )
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka