• Karin Hassle har skapat konstglas till Reijmyre glasbruk sommaren 2017. Foto:
  • Exempel på konstglas i Jugendstil. Foto:
1/

Hassle följer formgivartradition

Konst

Katrineholmskonstnären Karin Hassle har skapat konstglas i Jugendstil till Reijmyre glasbruk. Nu är glasutställningen invigd.

Tillsammans med konstnärskollegan Marie Åkerlund fick Karin Hassle i uppdrag att skapa konstglas som nu har blivit en del av Reijmyres kollektion.

I och med samarbetet ansluter sig konstnärerna till en rad framgångsrika kvinnliga formgivare i Reijmyre, som Betzy Ählström och Greta Welander.

Glas i Jugendstil gjorde glasbruket vida berömt för 100 år sedan och sedan förra året skapas åter glas i samma stil. Ambitionen, enligt ett pressmeddelande, är att Reijmyre ska nå samma berömmelse som förra seklet.

I början av maj invigdes glasutställningen Försommardrömmar, i samband med Glasets dag på glasbruket.

— Det har varit en fantastisk utmaning att dels försöka återskapa en känsla från 1900-talets början, dels åstadkomma en anknytning till Sörmland och vår egen tid, säger Karin Hassle i pressmeddelandet.

Hon tillägger att hon känner djup respekt för mästarna som hon har arbetat tillsammans med och för den historia och tradition som finns på glasbruket.

Karin Hassle bor i Katrineholm och har studio och tillverkning i Stockholm. Hon har varit konstnär i många år men valde glaset som uttrycksmedel vid millennieskiftet och har haft många prestigefyllda internationella uppdrag.

Marie Åkerlund är bosatt i Finspångs kommun och formgivare åt Reijmyre glasbruk sedan förra året. Hon har fått flera priser för sin konst och har utsetts till hemkommunens kulturstipendiat.

Läs också

( 6 st )

Läs mer om dessa ämnen

KatrineholmRejmyreKonstutställning
Relaterat

Mest delat denna vecka