Ola Halvarsson får Katrineholms-Kurirens kulturpris 2017. Foto:

Här överraskas årets kulturpristagare

Kultur
annons

Leta upp ett musikaliskt sammanhang i Katrineholm, och chansen är stor att Ola Halvarsson är med. I kväll kunde Katrineholms-Kuriren överraska honom på en repetition med ett glatt besked: Ola Halvarsson är tidningens kulturpristagare 2017.

Det svänger om Ola Halvarsson, men han låter svänget tala. Trots att hans namn förekommer i otaliga artiklar i Kurirens arkiv är han alltid den som framhåller andra och musiken, och aldrig sig själv.

Att han är ovärderlig för sin hemstads musikliv råder dock ingen tvekan om. Ta bara just nu, när han repeterar tillsammans med Kulturskolans Stageband, Katrineholms symfoniorkester, Nisse Sandström och Linda Råsberg inför en konsert i Tallåsaulan den 23 september.

Tisdagens repetitioner i Tallåsaulan blev lite utöver det vanliga för Ola Halvarsson. Då dök nämligen Katrineholms-Kurirens chefredaktör Marie Hillblom upp med blomster och beskedet att tidningens kulturpris 2017 kommer att tilldelas just Ola Halvarsson. En mycket enig jury kom fram till beslutet för några dagar sedan.

— Det var värst, sa en överraskad kulturpristagare som fick ta emot de båda orkestrarnas jubel och gratulationer i aulan på tisdagskvällen.

Här ser ni ett klipp från förra sommaren när Ola Halvarsson spelade på Festival för Mogna.

Klarinettisten och saxofonisten, pedagogen och orkesterledaren, arrangören, kompositören och dirigenten Ola Halvarsson har en meritlista som greppar över fyra decennier och ett oräkneligt antal konserter och föreställningar.

Några exempel: han har arrangerat och även specialkomponerat musik till Kulturskolans storföreställningar som genomförs vartannat år, med flera hundra medverkande på scenen. Några exempel är ”Brustna vingar” och nu senast ”101:an”. Han ledde Katrineholm Big band och leder storbandets fortsättning i Kulturskolans Stageband, med en blandning av musikelever, lärare och andra musiker. Han har spelat i Östgötateaterns orkester, bland annat i ”Sound of music”. Han är huvudlärare på somrarnas jazzkurser på Åsa folkhögskola, kurser så populära att de blir fullbokade när platserna släpps ett halvår i förväg. Han leder musikallinjens orkester på Kulturskolan. Nu senast tog han initiativet till att Katrineholms jazz- och bluesfestival kunde genomföras för första gången i somras. Och så har förstås ett otal instrumentelever inspirerats av honom under åren.

— Ola är en legendar, sa symfoniorkesterns dirigent och musikaliska ledare Camilla Arvidsson när pristagaren hade tillkännagivits på tisdagen.

Då mottar han priset

Katrineholms-Kurirens kulturpris utdelas i år för 31:a gången. Ola Halvarsson kommer att motta priset på Litterär afton i Safiren söndagen den 29 oktober. Prissumman är i år 25000 kronor. I kulturprisjuryn ingår ordförande Anette Rogers, ägarstiftelsen, Carl Pontén, pianist och grundare av Julitafestivalen, Lennart Ejeby, chef på Kulturskolan i Katrineholm, Emma Jönsson, konstnär, Marie Hillblom, chefredaktör, Jimmie Näslund, vd Sörmlands Media. Kurirens kulturredaktör Carina Wising har varit adjungerad till juryn.

Katrineholms-Kurirens kulturpristagare

1977 Ad Libitum

1978 Katrineholms Kammarkör

1979 Irene K:son Ullberg,

1980 Gösta Lovén

1981 Kerstin Ekman

UPPEHÅLL

1992 Nisse Sandström

1993 Roland Larsson

1994 Göran Greider

1995 Uta Jacobs

1996 Matts Rying

1997 L-M Cevert och Bo Ekman

1998 Lars Furborg

1999 Harry Geiborg

2000 Carl Pontén

2001 Åke Mokvist

2002 Elin Carlsson (Rombo)

2003 Ingemar Berg

2004 Susanne Carlsson Ström

2005 Stig Brink

2006 Milena Bergquist

2007 Clara Waller

2008 Hasse Thörnberg

2009 Martin Sturfält

2010 Tuomo Haapala

2011 Johanna Widén

2012 Agneta Welander

2013 Christer Cronholm

2014 Truls Olin

2015 Jenny Cronholm

2016 Kristina Issa

Läs också

( 15 st )

Läs mer om dessa ämnen

Katrineholms-KurirenKatrineholmMusik
Relaterat
annons

Mest delat denna vecka