Ingen "youthquake" utan att äldre har visat vägen. Foto:

Här går kulturen över alla gränser

Krönika

Med ett par veckor kvar av 2017 släppte nätlexikonet Oxford Dictionaries sin nyordslista för året. Årets ord är "youthquake", vilket betyder ungefär "ungdomsbävning" i bemärkelsen ungas kraft att förändra och utveckla kulturen och samhället.

Jag tänker på ordet när det är dags att summera kultur- och nöjesåret 2017. I Katrineholms och Vingåkers musik- och teaterliv finns så många duktiga barn och ungdomar som bär kulturen vidare med sina instrument och sin glädje över att stå på en scen. Med ojämna mellanrum får jag frågan från någon som är ny i Katrineholm: hur kan en så liten stad ha ett så rikt kulturliv?

Mitt svar är: Kulturskolan, Dud och högstadiets musikklasser.

Att de finns och ständigt fostrar nya elever som dansar, spelar teater, spelar instrument och bildar band, sjunger och skapar är en rikedom som en kommun aldrig kan vara nog tacksam över. En riktig youthquake!

Men (och det är ett stort men): ingen ungdomsbävning utan att äldre har varit där och visat vägen. Utan Ola Halvarsson, läraren som i år fick Katrineholms-Kurirens kulturpris, skulle betydligt färre unga klarinettister och saxofonister kliva vidare ut på de musikaliska scenerna. Utan kulturella motorer som Jenny Wistbacka och Pia Widlund skulle teaterlivet i stan vara magert och fattigt. Utan Hasse Thörnberg och Marie Axelsson skulle musikklasserna inte fylla Tallåsaulan om och om igen med publik som går hem lycklig efter proffsiga konserter. Detta är bara några av många vuxna som går först med det kulturbärande ljuset.

Utan det ena kan inte det andra fungera. Därför är det så roligt att se hur generationsgränser suddas ut i det lokala kultur- och nöjeslivet. Symfoniorkestern spelar ihop med ungdomarna i Kulturskolans stage band. Familjerna Poppe-Strand-Widén julshowar i två generationer för Vingåkersborna. När Kulturskolan i Katrineholm tar i från tårna i sina storföreställningar, då finns fler generationer bland de flera hundra på scenen.

Där, i den gemensamma och ålderslösa strävan efter att skapa nytt, i förmågan att lägga själ och hjärta och i många fall sin lediga tid på att jobba för att glädja en publik, finns nyckeln till ett rikt kulturliv. Jättekonserter med rikskändisar i all ära; när Sköldingebon Simon Kvarnhem klockrent sätter "O, helga natt" i musikklassernas luciakonsert, när Julia Pettersson är en stjärna i huvudrollen i musikallinjens föreställning "Knuten" eller när katrineholmaren och dansaren Zaki Hussein snart gör debut i Katrineholmsrevyn, då visar det lokala kulturlivet vart det är på väg. Och det är till ett bra ställe.

Läs också

( 1 st )

Läs mer om dessa ämnen

KatrineholmDans KrönikaKultur/NöjeMusikteater
Relaterat