Gustav Karlsson, Cissie Brunosson, bakom henne Lena Sirrewius, Michelle Andersson, Agneta Ottosson, Marin Dishley, Hillevi Annfält och Zaki Ahmad Hussein repeterar öppningsnumret i Katrineholmsrevyn 2019. Foto:

Gupphumor och utblick när ny revy mejslas fram

Nöje

Den 5 januari marscherar De folkvalda in i Tallåsaulan. Men även om årets Katrineholmsrevy är politisk finns här ingen vinande partipiska; var och en i ensemblen tillåts ta plats, för mångfald, mot enfald.

Med idén om folkhemmet, eller snarare det lite skeva med folkhemmet, som bärande tema jobbar Katrineholmrevyn fram föreställning nummer 32 i ordningen.

Många i ensemblen, som Lena Sirrewius, Gustav Karlsson och Marcus Enqvist, är välkända för revypubliken. Andra, som Michelle Andersson, Hervé Ndizeye och Agneta Ottosson, är nya. I år har flera trotjänare av olika skäl valt att stå över eller sluta. Som Kuriren berättade tidigare i höstas tog det tid för producenterna Cissie Brunosson och Cia Ronach att få ihop ensemblen.

Men till slut var alla pusselbitar på plats. Revyn får ett kärt återseende i Jeff Lindström, katrineholmaren och revymedlemmen som gick ut scenskolan i Stockholm för tre år sedan. Parallellt med att han förbereder sig för att medverka i Rocky Horror Show på Östgötateatern, med premiär i februari, regisserar han Katrineholmsrevyn 2019. Dessutom har han skrivit en hel del till föreställningen.

– Jätteroligt, säger han om uppdraget i hemstaden som han gillar både för att det är utvecklande och för att han får jobba med sina kamrater i revygänget.

– Det är lättarbetat, de är så självgående.

  • Producenterna Cia Ronach och Cissie Brunosson är mycket nöjda med hur den nya föreställningen växer fram. Foto:
  • Jeff Lindström återvänder till Katrineholmsrevyn, nu som regissör. Foto:
  • Lena Sirrewius, Cissie Brunosson, Gustav Karlsson och Marcus Enqvist repeterar en sketch om näthatare. Foto:
  • "Jag vill ut och köra nu" säger Cissie Brunosson. Foto:
  • Regissören Jeff Lindström jobbar med Östgötateatern parallellt med uppdraget för Katrineholmsrevyn. Foto:
1/

Ensemblen har glädje av Jeff Lindströms professionalitet.

– Vi märker utvecklingen hos Jeff nu när han inte har varit med på flera år, säger både Cissie Brunosson och Cia Ronach.

Den stora utmaningen i år har kanske Cia Ronach i rollen som koreograf, med flera helt nya danskolleger.

– Det är 30 år mellan mig och de yngsta. Det märktes när vi skulle göra ett 90-talsmedley. Dansarna var inte födda då...

Men utmaningar ska antas och med en månad kvar till premiären har gruppen hittat rätt. Sedan upptäcks ständigt nya begåvningar inom gänget; sångerskan Marin Dishley har exempelvis visat sig vara en utmärkt dansare.

– Och stora nummer med hela ensemblen är något av vårt signum, säger Cia Ronach.

I år är det alltså folkhemmet, och dess betydelse i en samtid där vi saknar regering, klimatkrisen accelererar, tågen och posten inte alltid kommer fram och Svenska akademien krackelerar, som Katrineholmsrevyn tar sig an ur det humoristiska och lokala perspektivet.

Kuriren tog en titt på repetitionerna och kan konstatera att årets Katrineholmssnackis, vägguppen, avhandlas av en mycket rolig Marcus Enqvist. Det blir en sylvass känga åt rasister på nätet i en sketch, det blir – i positiv bemärkelse – vassa sång- och dansnummer och så tittar nya, ständigt missnöjda Katrineholmsprofilen Kjell Gnäll fram.

Cissie Brunosson längtar efter att möta publiken.

– Jag vill ut och köra nu!

Katrineholmsrevyn

Medverkande: Lena Sirrewius, skådespelare, Thomas Ronach, pianist, Michelle Andersson, sångare/dansare, Johannes Annfält, kapellmästare/keyboard, Cissie Brunosson, producent/skådespelare, Hervé Ndizeye, dansare, Cia Ronach, producent/koreograf/dansare, Hillevi Annfält, dansare, Kalle Månsson, gitarrist, Marin Dishley, sångerska, Gustav Karlsson, skådespelare, Zaki Ahmad Hussein, dansare, Simon Engvall, basist, Agneta Ottosson, sångerska/skådespelare/dansare, Olle Ronach, trummis, Marcus Enqvist, skådespelare.

Läs mer om dessa ämnen

Kultur/Nöjerevy